Irak’tan gelen Zine Tatar, eşi Ahmet Tatar ile birlikte Mardin’de 15 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Yeşilli İlçesinde Türkiye’nin en hijyen ve modern tavuk çiftliğini kuran Zine Tatar ve Ahmet Tatar çifti, günde 300 bin yumurta elde ediyor. Yem ve gübre fabrikası ile 15 milyon dolarlık entegre bir tesis kuran çift, enerji konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylüyor
Yeşilli İlçesinde 40 dönüm arazı alan üzerinde tavukçuluk entegre tesisini kurarak bölgenin en büyük ve kapsamlı, Türkiye’nin de en modern ve hijyen tesisine sahip olduklarını ifade eden Zine Tatar, kadınları yatırım yapmaya davet etti. Tatar “ Irak’ta Ziraat mühendisliği eğitimi aldım. Tarım bakanlığında üst düzey yöneticilik yaptım. 5 Yıl önce Mardin’e geldim. Eşimin daha önce uğraştığı tavukçuluk sektöründe, en iyiyi yakalamaya çalıştık. Hibe ve destekler alarak işimizi büyüttük. 15 milyon dolarlık bir tesisimiz var. Şu anda 470 bin civciv ve yumurta tavuğumuz var. Günlük 300 bin yumurta üretimimiz var. Şimdilik yumurtaları iç pazara veriyoruz . dedi
Hibe Ve Projeler Doğrultusunda Kullanılmalı
Kurdukları entegre tesiste, her şeyin otomatik olarak işlediğini söyleyen Zine Tatar “Tavuk kümesleri için sağlıklı yem kullanma zorunluluğu var. Bunun için yem fabrikasını kurduk. Saatte 15 ton üretim yapabilen bir fabrika. Biz günlük 45 ton yem kullanıyoruz. Yemler el değmeden makine sistemi ile tavuklara belirlenen şekilde aktarılıyor. Bunun yanında tavukların gübrelerini de değerlendiriyoruz. Bunun için de fabrika kurduk. Tavukların bulunduğu kümeslikten dışkıları otomatik olarak gübre fabrikasına gönderiliyor, kurutulduktan sonra işlenerek paketleniyor. Çok değerli organik bir gübre elde ediyoruz. Devletin hibe ve destek projeleri doğru yerde kullanılırsa, ülke ekonomisine büyük katkılar saplanmış olur ve istihdam alanları genişler” şeklinde konuştu.
Yumurtalara Soğuk Ambalaj Yumurtaların tavuk kümeslerinden bandaj sistemmiş ile el değmeden, ambalajlama bölümüne geldiğini aktaran Zine Tatar “Yumurtaları günün belli saatlerinde toplayıp ambalajjıyoruz. Yemliklerin kenarında bulunan bandajlara düşen yumurtalar ambalajlama bölümüne aktarılıyor. Burada kırıklar ayıklanıyor, sağlamlar ise soğuk ambalaj sistemi ile ambalajlanıyor. Günlük 300 bin yumurta anlaşmalı ana bayimize teslim ediliyor” dedi.
Yumurtadan Düşen Tavuklar Kesime Gönderiliyor Kümeslerde itina ile beslenen civcivler yumurtlama dönemine geldiğinde, farklı kümeslere aktarıldığını belirten Zine Tatar “ Tavukları sürekli olarak yenilemek yumurta verimini arttırıyor. 90 hafta sonunda yumurtlayan tavuklar kesimhanelere gönderiliyor. Onları yerine beslediğimiz genç tavukları aktarıyoruz. Böylece yumurta verimi düşmemiş oluyor.
Bayan Hitay’a Teşekkürler Tatar, Mardin’i çok sevdiğini, Yeşilli ilçesinin de gerek temiz çevre gerekse iklim bakımından yatırıma çok uygun olduğunu belirterek, “ Mardin’i çok seviyorum. Eşimle birlikte burada yatırım yapmaktan son derece mutluyuz. Her alanda desteğini gördüğü Mardin TOBB il kadın girişimciler kurulu başkanı Bayan Deniz Hitay’a teşekkür ediyorum,ben burada tüm ülke kadınlarına sesleniyorum” Gelin Mardin’de yatırıma yapınız,devlet özellikle bayan yatırımcılara çok büyük yardımlar yapıyor,korkmayın Mardin’de huzur ve güven vardır yatırım yapacak kadın-larımız pişman olmazlar” dedi.