DOLAR
8,7359
EURO
10,3767
ALTIN
498,65
BIST
1.391
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Sıcak
34°C
Mardin
34°C
Sıcak
Cumartesi Sıcak
37°C
Pazar Sıcak
36°C
Pazartesi Sıcak
37°C
Salı Sıcak
36°C

Çiftçilere “anız yakmayın” uyarısı

Çiftçilere “anız  yakmayın” uyarısı
11.06.2015
0
A+
A-

Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Elçin, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
Elçin, yaptığı yazılı açıklamada, hasat sezonunun yaklaştığını, hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.
Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini belirten Elçin, anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini bildirdi.
Elçin anız yakmanın zararlarını şu şekilde açıkladı, “Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır” dedi.
Anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını hatırlatan Elçin, “Amacımız, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri ve çiftçileri bilinçlendirerek, halkın anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesini sağlamaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.