Terör örgütü IŞİD’in saldırıları sonucu Irak’ın Şengal bölgesinden kaçarak günler süren zorlu yolculuklarının ardından Türkiye’ye sığınan çoğunluğu çocuk 3 bin 882 Yezidi, 11 Kasım 2014 tarihinde yerleştirildikleri Nusaybin Çadır Kenti’nde konaklıyor.
Kendilerinden önce Suriye’den kaçan savaş mağdurlarına ev sahipliği yapan kamp, halen eski misafirlerinin izlerini taşısa da Yezidiler, kısa sürede uyum sağladıkları merkezde devletin sağladığı imkanlarla barınıyor.
Yaşadıkları travma ve kötü koşullar nedeniyle ülkelerinde yeni yılı karşılarken yaptıkları etkinlikleri gerçekleştiremediklerini anlatan Yezidilerin, çadırlarda kağıt oyunları oynayıp, hazırladıkları yiyecekleri tükettikleri görüldü.
Türkiye’de barınan Yezidiler olarak Avrupa’ya gitmek istediklerini ifade eden çadırkent sakinlerinden Sadun Hüseyin, yeni yılın tüm dünyaya barış getirmesini dilediklerini söyledi.
Türkiye’ye kendilerine verdiği hizmetten ötürü minnettar olduklarını ifade eden Hüseyin, Türkiye’nin barınma, sağlık hizmetleri dışında çocuklarına eğitim imkanı sağladığını da kaydetti.
– Vali’den yeni yıl sürprizi
Nusaybin Çadır kentine gelen Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, bir aileye misafir oldu, Yezidilerin çocuklarına oyuncak hediye etti.
Zaman zaman Kürtçe sohbetler ettiği Yezidilerin gelenekleri hakkında bilgiler alan Vali Taşkesen, Yezidiler gibi kendisinin de yeni yıl dileğinin savaşın bitmesi ve insanların kendi topraklarında huzur içinde yaşaması olduğunu söyledi.
Taşkesen, şöyle konuştu: “Bu yılbaşında Yezidi dostlarımız, komşularımızla geçirmek kısmet oldu. Yeni yılda inşallah onların vatanlarına dönmelerini ve huzur içinde yaşamalarını diliyorum. Mardin’e 9 bin 788 Yezidi komşumuz geldi. Şu anda kentte bulunan Yezidi sayısı 7 bin 288’dir. Bu kampta 3 bin 882 kişi bulunuyor. Buradaki insanlarla sık sık temas ettiğimiz için birkaç cümle de olsa onlarla Kürtçe irtibat kurabiliyoruz. Yezidi misafirlerimiz bu bölgenin lisanıyla konuşuyor. Dolayısıyla anlaşabilecekleri çok fazla hemşehriye de sahipler. Biz de hasbelkader bir kaç cümle ediyoruz.”