“Kız çocuğu okumaz’ diyen babaları yüzünden ilkokuldan sonra eğitim hayallerini ertelemek zorunda kalan Elif (24) ve Süheyla Özergin (27) meslek öğrenmek için gittikleri Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde (ÇATOM) eğitimini sürdürmesi yönünde teşvik edildi. Elif ve Süheyla Özergin ortaokul ve lise eğitimini açık öğretimle tamamladı. Kardeşleri Şükriye de örgün eğitimle liseyi bitirdi.
Aynı yıl üniversite sınavına giren kardeşlerden Elif Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü, Süheyla, Gaziantep Üniversitesi Giyim ve Üretim Teknolojisi Bölümünü, Şükriye de İstanbul Üniversitesi Tıbbi Görüntüler Bölümünü kazandı. Kız kardeşlerin bu azmi takdir topladı.
Kurs hayatlarını değiştirdi
Elif Özergin, AA muhabirine, babasının okumalarını istemediği için ilkokuldan sonra okula gidemediklerini anlattı.
“Okuma hayatımız babamızın kararıyla sona erdi” diyen Özergin, 8 yıl önce meslek öğrenmek için gittiği ÇATOM’da hayatının değiştiğini söyledi.
ÇATOM Müdürü Leyla Onur Yanar’ın eğitimlerini sürdürmeleri için kardeşiyle kendisini yönlendirdiğini kaydeden Özergin, 5 yıl önce açıköğretime başvurarak eğitimlerini sürdürme kararı aldıklarını belirtti.
Başarısı ile okul harcı ödemedi
Özergin, ortaokulu 1,5 yılda bitirdiğini, ardından lise eğitimini tamamladığını anlatarak, girdiği sınavda çok istediği resim bölümünü kazandığını dile getirdi.
Eğitimini çok büyük zorluklarla sürdürdüğüne işaret eden Özergin, “Bize, ‘kız çocuğu okumaz’ diyen babam üniversiteye kaydımı yaptırdı ve ‘bugünkü aklım olsa da sizi okutsaydım şimdi meslek sahibi olurdunuz’ dedi” şeklinde konuştu.
Özergin, üniversiteyi kazandıktan sonra ÇATOM tarafından kendisine burs verildiğini kaydederek, aylık 250 lira burs aldığını, sınıf birincisi olduğu için de bu yıl okul harcını ödemediğini aktardı.
“Bu kardeşleri azim ve gayretleri üniversiteye taşıdı”
Süheyla Özergin de el sanatları, ahşap boyama, trikotaj, takı tasarım ve biçki dikiş gibi çok sayıda kursa katılarak eğitim aldığını, daha sonra okumaları yönünde teşvik edilmeleriyle eğitim hayallerini gerçekleştirmek için umutlarının arttığını belirtti.
Özergin, üniversiteli olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, herkese okumak için çaba sarf etmelerini tavsiye etti.
ÇATOM Müdürü Yanar ise kurslarına katılan iki kardeşteki azmi gördükten sonra eğitimlerini sürdürmeleri için onlara destek olmaya karar verdiğini söyledi.
İki kardeşin yeteneklerine göre özel eğitim de almalarına katkı sunduklarını vurgulayan Yanar, “Bu kardeşleri azim ve gayretleri üniversiteye taşıdı” diye konuştu.
Yanar, 3 kardeşin tüm bölgedeki genç kızlara ve kadınlara iyi bir örnek teşkil etmesinden duyduğu memnu-niyeti dile getirdi.