Bütün insanların nefsleri var olduğu için her an hata yapabilir, günaha girebilirler. Nitekim her insanın büyük ve küçük birçok günahı vardır. Bu günahlar insanlara dünya ve ahiret hayatında azap vermektedir. Bütün insanlar daha doğrusu dua edenler hep günahlarının affını talep ederler Allah’tan. Ve günahlarımızın affedildiğinden emin olmak isteriz. Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de bu teminatı bizlere vermektedir. İstisna olmaksızın bütün günahları bir şarta bağlı olarak affedeceğini söylüyor.
8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.
Ayetten anlaşılacağı üzere Allahu Teala’nın bizden istediği şey takva sahibi olmamız. Eğer takva sahibi olursak geçmişte işlemiş olduğumuz bütün günahlarımızın affedileceği teminatı verilmiştir. Peki bir insan ne yaparsa takva sahibi olur?
30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O’na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.
Allah’a yönelen kişi takva sahibi oluyor. Allah’a nasıl yönelir? Allah’a yönelmek nedir?
Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Allah’a yönelmiş olur.
42/ŞÛRÂ-13: Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi), kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).
O halde Allah’a yönelen yani dünya hayatını yaşarken ruhunu Allah’a ulaştırmayı dileyen kişi takva sahibi olduğu cihetle bütün günahları affediliyor. Bu sebeple ahirette cennete alınıyor. Çünkü Allah Teala cennete sadece takva sahiplerinin gireceğini söylüyor.
3/ÂLİ İMRÂN-15: Kul e unebbiukum bi hayrın min zâlikum, lillezînettekav inde rabbihim cennâtun tecrî min tahtıhel enhâru hâlidîne fîhâ ve ezvâcun mutahharatun ve rıdvânun minallâh(minallâhi), vallâhu basîrun bil ıbâd(ıbâdi).
De ki: “Size bundan daha hayırlısını haber vereyim mi? Takva sahibi olanlar için, Rabb’lerinin katında, içinde devamlı kalacakları, altından nehirler akan cennetler, temiz eşler ve Allah’ın rızası vardır.” Allah kullarını en iyi görendir.
3/ÂLİ İMRÂN-133: Ve sâriû ilâ magfiretin min rabbikum ve cennetin arduhâs semâvâtu vel ardu, uiddet lil muttekîn(muttekîne).
Ve Rabbiniz’den olan mağfirete ve genişliği yerler ve gökler kadar olan, muttekîler için hazırlanmış olan cennete koşun!
Hepinizin Allah’a ulaşmayı dileyerek takva sahibi olmanızı ve bu sebeple tüm günahlarınızın affedilmesini Allah’tan dileyerek yazımı tamamlıyorum.
Allah ile kalın, mutlu kalın.