Siyasal sınırların önemini yitirdiği dünyada, üretim güçsüzlüğünün giderilmesi, bütün şehirlerin ana sorunudur. Devletlerin siyasal güçleri, şehirlerinin üretim güçlerinin büyüklüğünden kaynaklanır. Ürettikleriyle tükettiklerini karşılamayan devletler, açıklarını kapatmak için, hem içeriye, hem de dışarıya borçlanmak zorunda kalırlar. Borçlarını borçla ödeyen devletlerde, hiçbir güç toplumsal patlamaların önüne geçemez.
Egenin üretim merkezi Manisa, Anadolu’nun kültür ve eğitim şehiri olmuştur. Devletler dünyada şehirleriyle, siyasal ağırlık kazanırlar. “Saruhan Tahtı” denilen Manisa, başta Fatih ve Kanuni olmak üzere, Osmanlı Sultanlarının ilk yönetim tecrübelerini kazandıkları valilik şehiridir. Manisa’da Fatih altı, Kanuni de yedi yıl valilik yapmıştır. Onlar Spil dağının eteklerindeki Manisa’da, kazandıkları iç derinlikle, biri Anadolu insanını İstanbul’a, biri de Viyana’ya taşımıştır.
Şehirlerin üretim güçlerinin kaynağında, tarım toplumlarında toprak, sanayi toplumlarında sermaye, bilgi toplumlarında bilgisayar vardır. Bilgi toplumlarında üretimi artırmanın, sürükleyici gücü olan bilgisayarlar, hayatın her alanındaki üretim gücüne, geçmiş dönemlerde benzeri görülmedik, bir hız ve yoğunluk kazandırmışlardır. Yazılım ve donanımlarıyla, bilgisayar dünyasındaki gelişmeler, dünya ekonomisinin yapısında köklü dönüşümlere yol açmıştır.
Dünyada bilgisayar teknolojisinin doğum yeri, bilimsel ve teknolojik bilgi üretmede, ilk sıralarda yer alan üniversiteleriyle Amerika’dır. Dünyanın önde gelen bilgisayar yazılım ve donanım şirketleri, üniversitelerle işletmelerin el ele vermesiyle, Amerika’da ortaya çıkmıştır. Onlar kısa zamanda, akıllı telefonlardan akıllı evlere kadar, pek çok yeni teknolojik ürünün öncülüğünü yapmışlardır. Dünyada pek çok ülke, bilgisayar teknolojisinden yararlanmak için, Amerikan şirketleriyle ortaklık yapmaktadır.
Üniversitelerdeki bilimsel araştırmaların sonucu ortaya çıkan yenilikler, bilgisayarların olduğu kadar, yeni üretim ve yeni yönetim kuramlarındaki, gelişmelerin de ana kaynağıdırlar. İletişim dünyasındaki gelişmeler, kültür, ekonomi ve politika da köklü değişikliklere yol açmıştır. Artık bilgisayarların girmediği ve değiştirmediği hiçbir alan yoktur. Dünyadaki yeni gelişmelerden yararlanmayan, kurum ve kuruluşların, uzun ömürlü olmaları mümkün değildir.
Manisa çevresindeki kuruluşlar, dünyadaki gelişmelere uyum sağlamak için, araştırma merkezlerini Amerika’ya taşımaktadırlar. Onlar dünyanın bilimsel ve teknolojik birikiminden yararlanarak, geliştirdikleri ürünleri, dünya pazarlarına ihraç ederek, Tüketen Türkiye’nin, üreten Türkiye’ye dönüşmesine, katkıda bulunmaktadırlar. Anadolu’nun yenilikçi kuruluşları, yerli malından daha çok dünya malı üretmenin önemini kavrayarak, dünya pazarlarından yer tutmaya büyük özen göstermektedirler.
Dünyanın üretim gücü büyük ülkeleri, yerli malı üreten ülkeler değil, dünya malı üreten ülkelerdir.
Türkiye üretim gücünü, katma değeri yüksek bilgi ağırlıklı ürünler üreterek büyütecektir.
Yeni dünya yerli malı üretenlerden daha çok, dünya malı üretenlerin dünyasıdır.