![Mardin’de turizmi artık 12 ay](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-2.png)
7 bin yıllık tarihi geçmişi ve kültürel yapıları ile dünyanın önemli turizm şehirlerinden olan Mardin’de turizm 12 aya yayıldı.
Turizmde cazibe merkezi haline gelen Mardin’de inanç ve kültür turizmi hareketliliği sonbaharla birlikte artarak devam ediyor. Ara tatil ile birlikte Mardin’de otellerde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Bir çok yerli yabancı turist günü birlik Mardin’i ziyaret ederken, turizimciler ise yoğunluktan dolayı yüzleri güldü.
Mardin Kültür ve Sanat Derneği Temsilcisi Şehmus Sayat, Son 10 yılda Mardin turizminde büyük bir gelişme yaşandığını belirterek, 2002 yılında ortala yıllık 50 bin civarında yerli yabancı turist gelirken 2024 yılında ise bu rakam yaklaşık 3 milyon yerli yabancı turistin medeniyetler şehrini ziyaret ettiğini gösterdiğini söyledi.
![](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-1-300x300.jpg)
2024 yılında Mardin’de ciddi rakamda misafir ağırladıklarını ifade eden Sayat,” Mardin’deki turizmin sadece belirli mevsimlerde değil, artık 12 aya yayıldı. Mardin’de kış mevsiminde bile turist ağırlıyoruz.”dedi.
MARDİN DÜNYA ŞEHRİ OLDU
Mardin’in kültürüyle, sanatıyla, tarihiyle ve gastronomisiyle tanınan bir şehir olduğunu kaydeden Sayat,” Burada ciddi yatırımlar yapıldı. Mardin kültür, tarih, sanat ve gastronomisi ile tanınan bir şehir. Özellikle yaz aylarında yurt dışı ve yurt içinden gelen misafirlerimizin Mardin’e ciddi şekilde katkıları oldu.Mardin dünya şehri oldu. ” ifadelerini kullandı.
‘Turizm 12 aya yayıldı”
Mardin’de Ekim ve Kasım ayında bile ciddi bir turizm talebi olduğuna dikkat çeken Sayat” Kasım ayında da ciddi bir talep oldu. Otellerimiz Aralık ayında bile rezervazyon alıyor. Mardin’de turizm şu an 12 aya yayılmış durumda. Hedefimiz 1 milyon konaklama. En son 750 bin konaklamaya ulaştık, şu an hedefimiz 1 milyon konaklamaya ulaşmak. 1 milyon konaklama ile 2 milyon giriş çıkış sağlayıp Mardin’imizi daha iyi yerlere getirmek istiyoruz. Ciddi bir otel furyası açıldı Mardin’de. Gerek konaklarımızın restorasyonu gerekirse büyük otel açılması katma değer veriyor. Altyapımızda bunlara müsait. Burada artık kongrelerde, eğitimler ve seminerler de yapılıyor. Mardin’imizin o mistik tarihine çok rahatlıkla gezip iyi bir şekilde tanıtıp gezen misafirlerimize de Mardin’imizi tanıtmak hedefindeyiz.”şeklinde konuştu.
Mardin neyi ile meşhurdur?
Mardin sembusek, ikbebet, kibe ve kaburga dolması gibi yemekleri, Mardin Kalesi ve Mardin Evleri gibi yapılarıyla meşhur.
Mardin yürüyerek gezilir mi?
Mardin’in meşhur sokaklarını yürüyerek rahatça gezebilirsiniz fakat şehrin farklı bölgelerinde bulunan yerleri gezmek için arac aihtiyaç duyabilirsiniz.
Mardin için kaç gün gerekli?
Mardin’i 2 – 4 gün gibi bir sürede gezebilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’ndeki Mardin, önemli bir kültürel merkez olarak karşımıza çıkıyor. Farklı dinlerin ve dillerin bir arada yaşadığı Mardin’de uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilip koruma altına alınan önemli tarihi yapılar bulunuyor.
Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda ise Marde olarak geçen şehrin kelime kökeni hakkında farklı görüşler yer alıyor. Kimilerine göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda şehre yerleştirilen Mardelerden geliyor. Bazıları ise kentin adının “Kaleler” anlamına gelen Merdin’den geldiğini düşünüyor. Günümüzde kullanılan Mardin isminin, Arapça kaynaklarda geçen Mâridîn’den geldiği söyleniyor.
Zaman içerisinde çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin’de kesme taş işçiliği kullanılarak yapılan evler güzellikleri ile göz kamaştırıyor. Dara Antik Kenti ile de öne çıkan kentte; çok sayıda cami, kilise, manastır ve medrese bulunuyor.
Türkiye’nin kültür ve inanç turizmi açısından önemli şehirlerinden Mardin binlerce yıllık taş yapılar, medreseler, antik kentler ve camilerle ziyaretçi çekiyor. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin kültürel zenginliğiyle büyülüyor. Mezopotamya’da bulunan ve birçok medeniyet için önemli bir şehir olan Mardin, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tarih ve kültür turu destinasyonlarından. Mardin Kalesi’nin yamaçlarında bulunan tarihi taş evler ve labirent sokaklarda keşfedilecek hazineler sunuyor. Mardin otelleri geleneksel Mardin mimarisini yaşatan benzersiz ögeleriyle de benzersiz deneyimler sunuyor.
Mardin’de gezilecek yerler
Kasımiye Medresesi , Mardin Sokakları, Zinciriye Medresesi, Mardin Kalesi, Mardin Müzesi, Deyrulzafaran Manastırı, Tarihi Mardin Evleri, Mardin Ulu Camii, Dara Antik Kenti, Mardin Kuyumcular Çarşısı, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Beyazsu, Latifiye Camii, Aznavur Kalesi, Hatuniye Medresesi, Zeynel Abidin Camii, Mor Yakup Kilisesi, Şehidiye Camii ve Medresesi, Dunaysır Köprüsü, Tarihi Midyat Evleri, Revaklı Çarşı, Mardin Cumhuriyet Meydanı, Kıllıt Köyü, Marin Harabeleri, Alipaşa Köyü, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin Protestan Kilisesi, Gurs Vadisİ, Midyat Kent Müzesi, Mar Hırmız Keldani Kilisesi, Emir Hamamı, Melik Mahmut Camii, Midyat Saat Kulesi, Mardin Bakırcılar Çarşı, Cevat Paşa Camii, Midyat Devlet Konukevi, Ceviz Çeşmesi, Kayseriye Çarşısı, Savurkapı Hamamı, Mardin Meryem Ana Kilisesi, İzozoel Kilisesi, Emineddin Külliyesi, Surur Hanı, Firdevs Köşkü, Hacı Şehmus Mete Konağı, Marin Merdis Kalesi, Şeyh Çabuk Camii, Artuklu Kervansarayı, Deniz Mağarası, Kafro Köyü, Turabdin Platosu
![](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-4-300x136.png)
![](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-3-300x192.png)
![](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-5-300x225.png)
![](https://www.mardiniletisimgazetesi.com.tr/wp-content/uploads/2024/11/MARDIN-6-300x187.png)