Türkiye’de “Sıradışı 68 Kuşağı” Cumhuriyet döneminin düşünce ve eylem öncüsü Necip Fazıl’ı, dünyada Sağ ve Sol çatışmalarının doruk noktasına ulaştığı altmışlı yıllarda tanımıştır. O yıllarda Amerika’da başlayan, kısa zamanda bütün dünyaya, sel suyu gibi yayılan, öğrenci hareketleri, gençleri sokaklara dökmüştür. Dünyada siyasal ve ekonomik bunalımlar, büyük bir hız ve yoğunluk kazanmıştır.
Savaşların birbirini izlediği bir dünyada, iki büyük ülke yeni yüzyılda olduğu gibi, birbirini bütün kötülüklerin kaynağı olarak görmektedir. Sağ ve Sol çatışmalarının sıcak savaşlara dönüştüğü yıllarda, bütün ülkelerde binlerce genç insan hayatını yitirmiştir. Çekoslovakya’da demokrasi karşıtı yönetimi, değiştirmeye çalışan özgürlük hareketi,Rus Kızıl Ordusunun tanklarıyla durdurulmuştur. Sağ ve Sol çatışmaları, bütün ülkelerde toplumları ikiye bölmüştür.
Türkiye’de büyük bir karmaşa ve çatışma yaşadığı bir dönemde, Necip Fazıl düşünceleriyle, eylemiyle, Anadolu insanının yolunu aydınlatan, büyük ve güçlü bir meşale olmuştur. O Türkiye’nin Anadolu’da yitirdiği güneşin, Amerika’da ya da Rusya’da bulunamayacağını, düşüncesinin ve sanatının odak noktası yapmıştır. Onun yorulma bilmez eylemiyle, kendi kültürüne ve edebiyatına bağlı, yepyeni bir kuşak yetişmiştir. O kuşak batan güneşin, Anadolu’dan doğacağından hiç kuşku duymamıştır.
Maraşlı bir aileden gelen, kendisini Maraşlı sayan, Anadolulu olmaktan büyük şeref duyan Necip Fazıl, Türk toplumunun Anadolu’da yitirdiği güneşi, Batı’da aradığı bir dönemde, düşüncesiyle, edebiyatıyla, eylemiyle, yalnızca Türkiye’nin değil, bütün İslam dünyasının, en güçlü sesi olmuştur. O şiiri gibi, düşüncesini de, eylemini de, iman için bilmiştir. Onun düşüncesi edebiyatından, şiiri eyleminden ayrı düşünülmez. O nasıl bir sorumluluk taşıdığının bilincindedir.
Sorumluluğunu yerine getirmek için, büyük çilelere katlanan Necip Fazıl, Türk toplumuna, kendi kültürüne, kendi değerlerine, kendi medeniyetine dönmesinin, eksiksiz bir yol haritası sunmuştur. O Doğu’nun ve Batı’nın, bilgi ve bilgelik birikiminden, yararlanmasını bilmiştir. Her alanda verdiği eserlerle, Türkiye’de, yeni bir düşünce, yeni bir eylem dünyasının mimarı olmuştur. Bunun için her eleştirel düşünen aydın gibi, hapishane yılları, üniversite yıllarından daha uzun sürmüştür.
Necip Fazıl bilgi ve bilgelik hazinesi, tarihin içinden bakarak, “Biliyorum öyleyse her şeyden sorumluyum” demesini bilmiş, Müslümanların Hicret ile başlayan, tarihlerini yeniden yazmıştır, yeniden yorumlamıştır. Necip Fazıl’a göre insanlığın, değişmez düşünce ve eylem kaynakları, peygamberlerin iki dünyayı kucaklayan, zengin bilgi ve bilgelik hazineleridir. O düşüncede ve eylemde yazılanların, Peygamberlerin derin dünyalarından, ne kadar çok iz taşırlarsa, o kadar çok etkili olacaklarının bilincindedir.
Ademoğullarının ortak mirası olan, Peygamberlerin beş bin yıllık bilgi ve bilgelik hazinelerini özümseyerek, içselleştirenler bütün insanlığa yol ve yön gösteren kutup yıldızı olurlar.