Mardin Bulgurunun Markalaştırılması masaya yatırıldı – Mardin İletişim Gazetesi
DOLAR
8,8689
EURO
10,4740
ALTIN
499,21
BIST
1.385
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Az Bulutlu
26°C
Mardin
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Mardin Bulgurunun Markalaştırılması masaya yatırıldı

Mardin Bulgurunun Markalaştırılması masaya yatırıldı
14.07.2021
0
A+
A-

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen “Mardin Bulgurunun Markalaştırılması Çalışma Grubu Toplantısı” internet üzerinden gerçekleştirildi. Mardin’de faaliyet gösteren konuyla ilgili paydaşlar bir araya gelerek Mardin Bulgurunun Markalaştırılmasını masaya yatırdı.
Toplantıya ev sahibi olarak DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı ile Ajans Planlama Uzmanı Fatih Akgül’ün yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Kayaoğlu, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Türkiye İhracatçılar Birliği’nden Mustafa Karasu, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun Kızıltepe Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert ve konuyla ilgili pek çok paydaş katıldı.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Alanlı, Çalışma grubu toplantısının amacı, Bölgedeki tarımsal yerel ürün potansiyelinin doğru değerlendirilmesi için Mardin Bulgurunun üretim ve veriminin arttırılarak ticarileştirilmesidir. Ajansımızın orta vadeli “Tarımsal Yerel Ürünlerde Katma Değer Artışının Sağlanması” Sonuç Odaklı Programı (SOP) kapsamında iş birliği ile koordinasyonun sağlanabilmesi, ortak faaliyetlerin birlikte planlanabilmesi ve yürütülebilmesi amacıyla “Mardin Bulguru Çalışma Grubu” oluşturuldu. Programın hedeflenen sonuçlara ulaşabilmesi, Ajans çalışmalarının yanı sıra bölgemizde faaliyet yürüten ilgili paydaşların sürece dahil olmaları ve faaliyetlerini iş birliği içerisinde gerçekleştirmeleriyle mümkün olabilecektir.” Dedi.
Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun ise, Türkiye dünyanın en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı olduğuna dikkat çekerek, üretimin yüzde 80’lik kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yapıldığını söyledi. Sun katılımcılara verdiği brifingde “ Ülkemizdeki 98 adet bulgur üretim tesisinden 15’i Mardin’de bulunmaktadır. Yukarı Mezopotamya’da yer alan Mardin ovalarının verimli topraklarında yetişen durum buğdayından üretilen bulgur, kalite bakımından en üst sırada olup 2019 yılında coğrafi işaret tescili almıştır. Türkiye’de yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton bulgur üretimi gerçekleşmektedir. Bu üretimin 1 milyon tonu yurt içinde tüketilirken 250 bin tonu ihraç edilmektedir. Ülke içine yönelik üretimin %25’ini, 250 bin tonluk ihracatın %35’ini Mardin sağlamaktadır.
Dünya üretim ve tüketiminde en büyük pazar konumunda olan ülkemiz açısından bulgur milli bir ürün niteliğindedir. Mardin Bulguru, Bölgenin önemli stratejik tarımsal ürünlerinden biridir. Bulgurun marka değeri kazanarak ihracatının arttırılması ile hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Yüksek besin değeri ve uzun raf ömrü sayesinde gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve yeni üretim teknikleri sayesinde kalitesi artan ürüne talep gün geçtikçe artmaktadır. Bununla beraber coğrafi işarete sahip Mardin Bulgurunun marka değeri kazanması, özellikle dış piyasada tanıtımı, ürünün hem pazar payının artmasını sağlayacak hem de ürüne itibar kazandıracaktır.” Şeklinde sözlerini sürdürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mardin İletişim Gazetesi. 0482 212 67 36. 13 Mart Mah. Çağdaş Sk. Dörtmevsim Apt. altı, 47200 Artuklu/Mardin