Yeşilli ilçesine Dereyanı köyünde bağ bozumu etkinliği düzenlendi.
Dereyanı köyünde üzüm hasadı mevsiminin başlamasıyla bağ bozumu etkinliği düzenlendi. Köylüler lezzetine doyulmayan üzümleri toplayıp pekmez, pestil ve cevizli sucuklar yapıldı. Etkinliğe Kültür ve Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Hasan Kurt, Kültür ve Turizm İl Müdürü Elif Baştürk, Mardin Turizm İşletmecileri Derneği Aslan Paşaoğlu, Maide Yöresel Lezzetler İşletmecisi, Zelal ve Faruk Türk, Mahalle Muhtarı Şükrü Adıbelli ve çok sayıda davetli katıldı.
Köylü kadınları bağbozumu etkinlikleri kapsamında yöresel yemekler yaptı, tandırda ekmek pişirdi, sıkılan üzümleri kaynatıp, pekmez, pestil ve cevizli sucuk için bulamaç yaptı. Etkinliklerde renkli görüntüler ortaya çıktı.
Etkinliği düzenleyen İş İnsanı Yaşar Budak, Köy Muhtarı Şükrü Adıbelli ve MARTİD Başkanı Aslan Paşaoğlu Yıl içerisinde çiftçilerin, ürettikleri üzümler ile çeşitli ürünler elde edeceklerini aktardı.
Vali Yardımcısı Hasan Kurt, bölgede kültürel zenginliklerin varlığına dikkat çekerek, bu zenginliklerin Mardin Turizmine katkı sağladığını söyledi.
Kültür ve Turizm İl Müdür Elif Baştürk ise, bu tür etkinliklerin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekerek, Mardin Kültür ve Turizmini tanıtıcı faaliyetlere desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.
Dereyanı Köy Muhtarı Şükrü Adıbelli, köylerine belediye ve kaymakamlığın daha fazla hizmet vermesi istedi ve “ Birkaç günlüğüne bir dozer ihtiyacımız vardı. Belediye bizden akaryakıtı karşılamamız istedi. Bağ ve bahçelere giden yollarımız var çok kötü. Bu konuda sayın valimizden destek bekliyoruz” dedi.
Bağbozumu etkinliğine geleneksel hale getireceğiz
İş İnsanı Yaşar Budak, bu tür etkinliklerin köye ve bölge katkı sağlayacağına inandığını aktardı. Budak “Bağ bozumu etkinliği ile farkındalık yaratmak istedik. Hem köylüler hem bölge halkı için hem de Mardin turizmi için farkındalık yaratmak istedik. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. Bağ bozumu etkinliklerini gelenekselleştirmek istiyoruz” dedi.
Bağ Bozumu etkinliklerine köylülerin büyük katkısı olduğunu anlatan Budak, “Muhtarımız ve köylüler bize çok katkı sundular. Arkadaşlarımız ile beraber yaptığımız etkinlik çok güzel geçti. Önümüzdeki yıllarda bunu biraz daha festival şeklinde yapmayı düşünüyoruz. Bütün yöre halkını çağırıp daha da güzelleştirme amacımız var. Bölgeye bir fayda sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Rekoltenin düşük olmasına rağmen üzümler çok güzel yetişmiş diyen Budak, “Bu sene üzümde bizim köyde bir sıkıntı yok. Köyün üzümü güzel yetişmiş hastada yeni başladık. 1 hafta 10 güne kadar köyün tamamı hasada başlayacak. Elde ettiğimiz ürünler ile cevizli sucuk, pekmez gibi ürünler elde ediyoruz” dedi.
Martid Başkanı Aslan Paşaoğlu, Mardin Turizmninin kalkınması ve Mardin’in tanıtılması için dernek olarak üzerlerine görevi yapmaya devamedeceklerini belirterek, bağ bozumu etkinliklerine katkı sunanlara teşekkür etti.