Yaşayan Diller Enstitüsü çatısı altında faaliyet gösteren Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın müstakil binasıyla fiziki bir rahatlama yaşayacağını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Rektörlük ve Enstitü Müdürlüğü olarak Yaşayan Diller Enstitüsüne kapsamlı bir akademik ivme kazandırmak ve bilimsel câzibe merkezi hâline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Enstütü bünyesinde Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki ve Soranî lehçelerinin öğretildiğini belirten Rektör Ağırakça, uluslararası alanda başarılı çalışmalara imza atmış araştırmacı ve akademisyenlerle uluslar arası bir akademik yapı oluşturacaklarını belirterek:
“Kürt dili üzerine yapacağımız bilimsel araştırmalar ve yayınlarımızla kısa süre içerisinde, Paris ve Brüksel Kürt Enstitülerinden daha tanınır ve faal hale geleceğiz.” dedi.
Kürt dili, edebiyatı, kültürü ve folklorunun daha da geliştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında bulunan el yazması koleksiyon ve arşivleri Yaşayan diller Enstitüsüne taşıyarak çok geniş bir Kürtçe kütüphane kurma çalışmalarını da devam ettireceklerini hatırlatan Prof. Dr. Ağırakça, hükümetin ve Cumhurbaşkanının Mardin Artuklu Üniversitesine verdikleri desteklerden dolayı minnettar olduğunu söyledi.
Ağırakça, Üniversite olarak barış sürecine müspet akademik katkılarının süreceğine işaret ederek her platformda üretkenliğini ve etkinliğini kabul ettirmiş güçlü bir akademi oluşturma yolundaki gayretlerinin aratacağını söyledi.
Aktif bir şekilde çok dilli ve çok kültürlü zengin bir yaşayan diller ve kültürler havzası oluşturmayı hedeflediklerini belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’na tahsis edilen binanın zemin +2 kat olmak üzere 2720 m karelik bir alandan oluştuğu bilgisini verdi.