Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Tarafından başlatılan, Mardin’in ev sahilliği yaptığı ve sekiz ilden Akademisyen, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve Kanaat Önderlerinin katıldığı birinci Uluslararası Kasımiye Buluşmaları başladı.
Mardin’in ev sahipliği yaptığı, Siirt, Şırnak, Batman, Malatya, Bitlis, Antep ve Urfa’dan Temsilcilerin katıldığı Kasımiye Buluşmaları programında katılımcılar üç grup halinde ve üç konu başlığı altında (Yeni siyasal sistem, Yeni anayasa arayışları ve Çözüm süreci) konuları hakkında tartışacak.
Programda öne çıkan fikirler rapor haline getirilecek ve sonuç bildirgesiyle sonuçlanacak.
Uluslararası Stratejik Tahlil Ve Araştırmalar Merkezi (Ustad) Başkanı Ahmet Akgül: USTAD olarak bundan üç yıl önce bölge illerinde bir çalışma başlattık. Uzun zamandır alt yapısını hazırladığımız Uluslararası Kasımiye buluşması için bugün buradayız. Aslında burada misafir yok herkes ev sahibi Siirt’ten, Şırnak’tan, Batman’dan, Malatya’dan, Bitlis’ten, Antep’ten, Urfa’dan, Mardin’den Akademisyenlerimiz ve STK Temsilcilerimiz, Kanaat önderlerimiz katılıyor.
İlk etapta Uluslararası Kasımiye Buluşmaları çerçevesinde grup müzakereleri yapılacak. Nedir grup müzakereleri? işte üç ana başlık, üç güncel başlık Yeni siyasal sistem, Yeni Anayasa arayışları, Çözüm ve barış süreci. Burada üç tane ayrı grubun toplantılarının sonucunda üç tane bildiri yayınlanacak.
Prof. Dr. İbrahim Özcoşar: Sivil Toplum Kuruluşlarının birbirleriyle karşılıklı fikir alışverişi yapabilecekleri bir ortamda buluşturmak amacını taşıyor. Bu bence oldukça önemli bir çalışma STK’ların her birinin kendi çalışma alanlarında bulunup birbirleriyle karşılaşamadıkları bir sivilleşme düşünülemez. Dolayısıyla pratik anlamda Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya geldiği, düşünce paylaşımlarını gerçekleştirdikleri ortamlar oluşturmak gerekiyor. USTAD’ta tam olarak buna hizmet edebilecek bir sistem geliştirmiş durumda.
Kanaat Önderi Mehmet Timurağaoğlu: Bugün de bütün illerimizi buraya davet ettik ve burada bu çalışmanın neticelendirilmesi gelinen son noktada Ülkemizin geleceğine şekil verebilecek, Ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz hem memleketimiz hem Ülkemiz için gelecekte neler bekleniyor.
Böyle bir çalışmada üç ana başlıkta biz konuyu değerlendirdik. Başlıklarımız şu şekilde Yeni sistem arayışında olan Türkiye için neler gerekli, Yeni Anayasaya neden ihtiyaç var ve Çözüm Süreci olmazsa olmaz Çözüm Sürecinin içinin doldurulması ve bundan sonra nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğini açık net bir şekilde bütün illerimiz ile ortak bir çalışma içerisine girdik.