Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte olan “Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi Teknik Yardım Hizmetleri” kapsamında oteller ve restoranlara yönelik olarak hizmet kalitesini iyileştirme amacıyla hizmet iyileştirme ve farkındalık arttırma eğitimlerine katılan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.
Özel bir otelde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Koçak, Mardin Turizm Stratejik Planı’nın üzerinde konuşulmaya değer ve çok başarılı bir plan olduğunu söyledi.
Mardin’in kalkınmasının ve gelişmesinin ivmesini arttırarak sürdürmesi için kendi içinde önemli değişimler gerçekleştirmesi gerektiğini dile getiren Koçak, şöyle konuştu:
“Bunu gerçekleştirmek için önemli adımlardan bir tanesi bu stratejik plandır. Çünkü, değişimi yönetemezsiniz. Değişimin dinamiklerini aynı yöne sevkedemezsiniz. Bunun için bazen negatif etkiler de doğurabilir. Belirlediğimiz hedefler dışında bazı yerlere gidebilirsiniz. Değişimin gerçekleştirilmesindeki en önemli safhalardan bir tanesi de değişimi gerçekleştirecek kişilerin, hem değişimi bilmeleri, öğrenmeleri, hem de bunu gerçekleştirebilecek beceriye ve niteliğe sahip olabilmeleridir. Bu açıdan da hem teorik hem pratik eğitim önemlidir.”
Koçak, Mardin’in kalkınmasında ana sürükleyici sektörün turizm olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mardin, kalkınmasını, Sayın Başbakanımıza hazırlamış olduğumuz brifingte de dile getirdiğimiz gibi ‘3T ve 1S’ ile sağlayacak. Bu 3 T’den biri tarım, diğeri ticaret, diğeri turizimdir. Tarıma dayalı ve genel olarak sanayi ile onları tamamlayan dördüncü sektördür. Ama ana sürükleyici sektörü bana göre turizmdir.
Turizmin diğer sektörlere sağlayacağı katma değer de oldukça yüksektir. Çünkü: ilimizin küresel alana çıkmasında çok yardımcı olan önemli bir sektördür. Hem insani gelişme, hem ekonomik gelişme, hem ticari hem de sınai gelişme açısından önemli bir role sahiptir. Taşrada, Türkiye’nin 2 ana merkezine uzak bir bölgede bu kadar kaliteli bir çalışmanın ortaya çıkması kolay başarılabilecek bir iş değildir. Rekabet buraya kadar girbilmiş. Bilgi teknoloji sayesinde her yere girebilmişken dezavantajları avantaja çevirmemiz gerekir.”
Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi Koordinatörü Micheal Jay da, Mardin turizminin rekabetçi ve sürdürülebilir olabilmesi için eğitimleri iki aşamada yaptıklarını söyledi.
Eğitimi 5 modül altında verdiklerini ifade eden Jay, “Oteller ve restoranlara yönelik olarak hizmet kalitesini iyileştirme amacıyla eğitimin 1. aşaması Ocak 2015 içinde verildi. 12 Mart-06 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2. aşamada, hizmet iyileştirme ve farkındalık arttırma eğitimleri verildi. Eğitimler, Hizmet Kalitesini İyileştirme Eğitimi, Turizm Tesislerinde Kalite Kontrolü Eğitimi, Mardin Turizm Stratejik Planı Eğitimi, Mardin Turizminin Sürdürülebilir Gelişimi Eğitimi ve Eğiticilerin Eğitimi olmak üzere toplam 5 modül altında verilmiştir. Hizmet iyileştirme ve farkındalık arttırma eğitim modüllerine Turizm açısından önem arz eden KOBİ, Kamu Kuruluşları ve STK’lardan yaklaşık 228 kişi katılmıştır” şeklinde konuştu.
Törenin sonunda Vali Koçak, eğitime katılanlara sertifakalarını verdi.
Koçak, eğitimciler ve kurisyerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.