Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi koordinatörlüğünde Mezopotamya’nın zengin tarih ive kültürel mirasını tanıtmak amacıyla “II. Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresi”düzenlendi.
MAÜ odak noktalarından biri olan turizm alanında önemli bir uluslararası organizasyonu daha hayata geçirdi.
MAÜ Kampüs Alanı Merkezi Derslik Kültür Salonu-1’de düzenlenen “II. Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresi” turizm alanında uluslararası önemli güncel konulara ışık tuttu.
Mardin ve Mezopotamya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini turizm perspektifinden ele alan kongre, hem akademik dünyada hem de turizm sektöründe büyük yankı uyandırdı.
Kongrenin açılış konuşmalarını; Mardin Vali yardımcısı Hasan Kurt, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, MAÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Lokman Toprak gerçekleştirdi.
Son yıllarda Türkiye’de düzenlenen en büyük turizm kongrelerinden biri olmasıyla kongrenin önemini vurgulayan MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Mardin Artuklu Üniversitesi olarak, Mezopotamya’nın binlerce yıllık kültür birikimini ve geleneksel mirasını koruyarak sürdürülebilir turizme katkı bulunmayı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz.Günümüzde kültürlerin ve mekânların bilinçsizce tüketildiği bir dönemde, üniversitemiz hem bu değerlerin korunması hem de toplumlar arası kültürel etkileşimin yayılma propagandasını üstlenmiştir. Turizmin kültürel mirasa yönelik olumlu ve olumsuz etkilerinin farkındayız. Bu doğrultuda, yerel kültürleri tanıtmayı, bu değerleri küresel insanlığa kazandırmayı ve metalaşma tehdidinden korumayı amaçlıyoruz.” dedi.
Turizmin yalnızca ekonomik bir araç değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel bir köprü oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, MAÜ’nün uzman kadrosu ile birlikte sürdürülebilir turizmin etik değerlerini merkeze alan projelere devam ettiklerini ifade etti.
Turizmin, insan ufkunu genişleten ve toplumlar arasındaki mesafeleri azaltan bir barış dili olduğunu bir kez daha vurgulayan Özcoşar, “Mardin Artuklu Üniversitesi olarak, bu barış dilini yaygınlaştırmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.Üniversitemiz, yerel kültürün özgünlüğünü koruyarak uluslararası iletişim kanallarını açmayı temel bir ilke olarak benimsemiştir. İnanç ve kültür odaklı bir üniversite olarak, Mezopotamya coğrafyasının zenginliklerini gelecek kuşaklara yaymayı ve bu değerleri insanlıkla paylaşmaya kârarlıyız.” Şeklinde konuşarak, tüm turizm üyelerini bu tarihi ve kültürel gelişmeleri birlikte koruma ve geliştirme yolunda azimle çalışmaya davet ettiklerini belirtti.
Turizm destinasyonlarının markalaşmasından gastronomi turizmine kadar geniş bir yelpazede yaklaşık 140 bildiri sunumunun yer aldığı kongrede sadece akademik bir etkinlik olarak değil, aynı zamanda Mardin’in kültürel ve turistik değerlerini tanıtmak için büyük bir fırsat sundu. Kongre, yerli ve yabancı akademisyenleri ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
300’ün üzerinde katılımcının yer aldığı kongrede, 140’tan fazla bilimsel bildiri sunuldu. Kongre, akademik çalışmaların yanı sıra Mardin’in büyüleyici atmosferinde gerçekleştirilen gezilerle de hafızalarda yer etti.
Açılışın ardından, kongrenin birinci gününde bildiriler ve keynote oturumları gerçekleştirildi. Günün keynote konuşmacıları, alanında uzman iki önemli isim olan Prof. Dr. LorenzoCantoni ve Prof. Dr. Yüksel Ekinci idi.
Prof. Dr. LorenzoCantoni, “Dijital Medya ve İnanç Turizmi: Çok Boyutlu Bir İlişki” başlıklı sunumunda, dijital medyanın dini turizm üzerindeki etkilerini ve bu iki alanın çok boyutlu ilişkisini ele aldı. Özellikle dijital araçların dini mirasın tanıtımı ve korunmasındaki rolü üzerinde duran Cantoni, modern teknolojilerin turizme entegrasyonuyla ilgili yenilikçi yaklaşımlar sundu.
Prof. Dr. Yüksel Ekinci ise “İnanç ve Kültür Turizminin Etkili Gelişimi İçin Stratejik Reklamcılığın Kullanımı” başlıklı konuşmasında, inanç ve kültür turizminin stratejik reklamcılık yoluyla nasıl daha etkin bir şekilde geliştirilebileceğini anlattı. Ekinci, turizm sektöründe hedef kitleye ulaşmak için kullanılabilecek yenilikçi reklam stratejilerine ve bu yaklaşımların bölgesel kalkınmaya katkılarına dikkat çekti.
Bilimsel Sunumlar ve İlham Veren Konuşmalar
Kongrenin ikinci günü, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenlerin yüz yüze gerçekleştirdiği bildiri sunumlarıyla devam etti. Mezopotamya’nın kadim kültürleri, inançları ve gastronomik değerlerine odaklanan sunumlarda; bölgenin tarihi, dini mirası ve kültürel potansiyeli detaylı şekilde ele alındı. Oturumlarda yapılan tartışmalar, Mezopotamya’nın turizm potansiyelini hem sürdürülebilir kalkınma hedefleri hem de uluslararası tanıtım stratejileri çerçevesinde ele alarak önemli fikirler ve çözüm önerileri ortaya koydu.
Öğleden sonra düzenlenen keynote oturumunda, dünya çapında tanınmış üç isim; Prof. Dr. DallenTimothy, Dr. RazaqRaj ve Prof. Dr. David Fennell, katılımcılarla bir araya geldi. Konuşmalarında, kültürel ve dini miras alanlarının sınırları ve bağları ile Mezopotamya’nın uluslararası dini ve kültürel turizm potansiyeli ele alırken, bölgenin bu alandaki güçlü yanlarına da vurgu yapıldı. Katılımcılar, bu oturumu son derece verimli ve ilham verici bulduklarını belirtti. Kongrenin üçüncü gününde ise Mardin’in tarihi ve turistik yerlerini, inanç merkezlerini kapsayan bir gezi programı olduğu ifade edildi.
Kongreden ve Mardin’den Memnun Ayrıldılar
Bilimsel çalışmalarını sunmak üzere kongreye katılan yerli ve yabancı akademisyenler, etkinlik boyunca aldıkları organizasyon hizmetinden ve Mardin’in kendine has misafirperverliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kongre sonrası düzenlenen gezinin, bölgenin zenginliklerini yakından tanımaları açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirten katılımcılar, Mardin’den ilham dolu bir şekilde ayrıldıklarını ifade etti.
Program sonunda MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar katılımcılara plaket takdim etti.