Mümkün olduğu kadar dışarıya hasta sevki yapmadıklarını belirten Dr. Helvacıer, “Daha fazla Diş Hekimi olursa daha iyi olur. Ancak bu durumda hizmette herhangi bir aksama söz konusu değildir. Polikliniklerimizde 24 saat esası ile hizmet verilmektedir. Günde ortalama 650 dolayında hastaya bakıyoruz. Arkadaşlarımız gerektiğinden fazla fedakârlık yapıyorlar. Hizmet gönül ve ekip işidir. Bizim ekibimiz çok iyi, vatandaşımıza hizmetin en iyisini vermeye çalışıyoruz. Birkaç konu dışında bütün diş hastalıklarının tedavisi merkezimizde yapılıyor. Ortodonti ve çene cerrahisi gerektiren implant dışında her türlü tedaviyi merkezimizde yapabiliyoruz. Diş taşı temizliği, Yerel flor uygulaması, Diş tedavisi, Kanal Tedavisi, Diş Çekimi, Genel anestezi altında diş tedavisi, Sabit Protez, Hareketli Protez, Vuruk Alımı, Besleme, Diş-Kroşe ilavesi hizmetleri verilmektedir. Elbette var. Okullarda diş ve ağız sağlığı taramaları yapıyoruz. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ilköğretim okullarında öğrencileri diş taramasından geçiriyoruz. Çeşitli kampanyalarla öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıtıyoruz. Ağız ve diş sağlığı konularında eğitimler veriyoruz.” Dedi.
Evlerde Yaşlılara Mobil Diş Tedavisi Yapıyoruz
Evde mobil hizmet dönemi başladığını bilgisini veren Helvacıer,” Hastanemizde Mobil hizmet veriyoruz. Evde bakım hizmeti veriyoruz. Yatalak, kalkamayan hastaların her türlü diş tedavilerini evlerinde ayaklarına giderek yapıyoruz. Bu tedavinin içerisinde röntgen çekiminden, proteze kadar her şey var.”
Günde 650 Hastayı Nasıl Muayene Ediyoruz
Hastanede günde 650 hastayı muayene ettiklerini kaydeden Helvacıer şöyle konuştu” Söylediğim gibi 32 hekim 24 saat esası ile görev yapıyoruz. Hastalarımız randevu alabiliyorlar. Merkezimiz Hekim seçme logosunu 01-11-2010 Tarihinde almaya hak kazanmıştır. Hastalarımız hekim tercihi yapabiliyorlar. Şimdilik bir sıkıntı yaşamıyoruz. Girişini yapan hastaların varsa öncelik hakları giriş anında tanımlanarak klinikteki bilgisayarlara yansımaktadır. Her klinik kapısında gong sesli ve yazılı uyarı veren LCD Monitörler bulunmakta ve hastalar numaralarını bu ekranlardan kontrol edebilmektedir. Merkezimizden randevu alabilmek için 182 merkezi randevu (MHRS)sistemi kullanılmaktadır.182’den randevu alan hastaların en az 30 dak. Önceden merkezimizdeki hasta kabule müracaat edip MHRS hastası olduduklarını ifade ederek hekimleri adına barkod sırası almaları ve takiben ilgili kliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Ceza evlerinde her gün bir doktor arkadaşımız tutukluların diş tedavilerini yapıyor. İlçe hastanelerinde de doktor arkadaşlarımız var. Zihinsel engellileri anestezi ile tedavilerini yapıyoruz. Bunun Mardin Devlet Hastanesi Ameliyathanesini kullanıyoruz. Ağız ve Diş Sağlığı Okulu adı altında bir oda açtık. Hamile kadınlara, çocuklara ve isteyen vatandaşlarımıza, diş çürüğü, diş fırçalaması ve yeni protez taktıranlara adaptasyon konusunda kısa süreli eğitimler veriyoruz. Ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi ve yardım almak isteyen vatandaş ve hastalarımıza koruyucu diş hekimliği hizmeti veriyoruz.”ifadelerini kullandı
Hastaneye Kanal Tedavisi Yapan Cihaz Alıyoruz
Helvacıer,” Aslında diş kliniklerinde diş hekimlerini kullandıkları malzemeler standart. Biz hijyene dikkat ediyoruz. Kanal tedavilerinin daha etkin ve seri yapılması için her hekime bir adet Endomotor almayı hedefliyoruz. Kanal tedavisinde sinir uçlarına kadar inebilen ve otomatik olarak kanal tedavisi yapabilen bir cihaz. Bu cihaz ile hekim arkadaşlarımızın işlerini kolaylaştırıp hasta birikimini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Burada emeği gecen özellikle İdare Mali İşler Müdürü İbrahim Ağılday, Kalite Koordinatörü Hatice Çelik, Hemşire sorumlusu Seher Akdenizli, desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”
Güneydoğuda en fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz
Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Helvacıer, Bölgemizde en fazla diş eti kanamalarına rastladıklarını belirterek, . Bu Türkiye genelinde ve dünyada en fazla rastlanan ağız rahatsızlığı olduğunu söyledi.
Bunun asıl sebebi beslenmeye ve son zamanlarda rağbet gösterilen yumuşak yiyecekler ile asitli içeceklerin kullanılmasına bağlı olduğunu belirten Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Mehmet Helvacıer, ”Bölgede vatandaşların ağız ve diş bakımına önem verilmediğine dikkat çekti.
Yumuşak Ve Asitli Yiyecekler Diş Çürüğüne Neden Oluyor
Toplum olarak zamanında, ağrılar başlamadan, diş etleri çekilmeden, çürükler başlamadan diş muayenesi alışkanlığı bulunmadığını ifade eden Helvacıer,” Ağız ve diş sağlığı önemli ve hassa bir konu. En fazla diş eti kanamalarına rastlıyoruz. Bu Türkiye genelinde ve dünyada en fazla rastlanan ağız rahatsızlığıdır. Son zamanlarda diş çürüğü vakaları oldukça arttı. Ağzında diş çürüğü olmayana neredeyse yok gibi. Beslenmeye ve son zamanlarda rağbet gösterilen yumuşak yiyecekler ile asitli içeceklerin kullanılmasına bağlı. İlköğretim okullarında yaptığımız diş taramalarında ağzında çürük diş olmayan öğrenciye rastlamadık. “dedi
6 Ay Da Bir Diş Kontrolu Yapılmalı
Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu herkesin bilmesi gerektiğinin önemine değinen Helvacıer,” Dişleri ağrımadan vatandaşlarımız 6 ayda bir ağız ve diş kontrolü yapmalıdır. Erken teşhis dişin çekilmesini önler, ufak tedavi ve müdahalelerle diş uzun süre kullanılabilir. Günde mutlaka sabah-akşam dişler uygun bir fırça ve diş macunu ile fırçalanmalı, yumuşak yiyecek ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Vatandaşlarımızdan dünde en az 2 defa dişleriniz fırçalamalarını ve en az yılda bir defa diş muayenesi olmalarını tavsiye ediyoruz. Çürükler başladığı zaman enfeksiyon kaynağı oluyor ve bütün organlara zarar veriyor. Her dişin bir organ olduğu unutulmamalıdır.”ifadelerini kullandı.
Çocuklar İçin Özel Oda Kurduk
Hastanemizde özellikle küçük çocuklar için özel bir ağız ve diş sağlığı odası oluşturduklarını vurgulayan Helvacıer,” 12 yaş altındaki çocukların diş ve ağız sağlıkları için bir oda ayırdık ve donattık. En çok korkulan dişçi koltuğu çocukların ilgisini çekecek şekilde düzenlendi. Çocuklar bir taraftan çizgi film izlerken diş tedavilerini yapıyoruz. Onları diş sağlığı önemi hakkında bilgilendiriyoruz. Diş bakım ve önemi ailede başlar. Aile ve bireyler küçük yaşta çocuklarına diş fırçalama ve dişin önemini anlatmasını istiyoruz. Ve her gün küçük çocukları ile birlikte banyoda uygulamalı olarak birlikte dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyorum.”