
Coşkun, bu anlamlı gecede bütün vatandaşları Ulu cami ve Fuat Yağcı camilerinde yapılacak programa davet etti.
Mübârek günler, aylar ve geceler, insanlar için çok büyük kazançlara vesile olan fırsatlar olduğunu söyleyen Coşkun; “ Üç ayların ilkinin adı olan Receb, “Tercib” kelimesinden gelmektedir. Bu da tazim ve hürmet manasına gelir. Allahüteâlâ, bu ayda oruç tutanların, bu aya saygı gösterenlerin günahlarını affeder, çok sevap ve üstün dereceler ihsan eder. “Receb tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise, hasat ayıdır. Yani ekip suladığını biçip toplayacak bir aydır. Herkes ektiğini biçer. Amelinin, ibadetinin karşılığını alır. Tohum ekmeyen, hasat mevsimi gelince pişman olur.” ifadelerini kullandı
Müftü Coşkun “Üç aylardan Recep ve Şaban, bizleri ruhen ve bedenen Ramazana hazırlar. Bu sebeple Resûl-i Ekrem (sav), Recep ayı girdiğinde, ‘Allah’ım! Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan’a ulaştır!’ diye dua etmiş ve Üç Aylar’ı sevinçle karşılamıştır. İdrak edeceğimiz Regaib; arzu, istek, emel ve tutku anlamlarına gelmektedir. Regaib, diğer bazı kandillerimiz gibi tarihte yaşanmış bir gecenin sene-i devriyesi değildir. Regaib, geleceğe yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren mübarek bir gecedir.” Dedi.
“Regaib gecesi, nefis muhasebesi yapmak için büyük bir fırsattır”
modern zamanlarda insanoğlunun arzularına gem vuramadığını, servet ve güç tutkusuna karşı koyamadığını ifade eden Müftü Coşkun, Regaib gecesinin nefis muhasebesi yapmak için büyük bir fırsat olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
“Modern zamanlarda insanoğlunun en büyük sorunlarından birisi hiçbir arzusuna gem vuramaması, isteklerini dizginleyememesi, tutkularını terbiye edememesi, özellikle güç, servet ve şehvet tutkusunu frenleyememesidir. İşte Regaib Kandili; bitmek tükenmek bilmeyen arzu ve isteklerimizin, bizi esir alan aşırı tutkularımızın ve bütün bu arzular doğrultusunda ortaya koyduğumuz çaba ve gayretlerimizin muhasebesini yapmamız için Rabbimizin her yıl bize lütfettiği mübarek bir gecedir.
Regaib gecesi için referans olarak verilen İnşirah suresinde, insanın gönül ferahlığını yakalaması ve zorlukları yenmesi ve üzerindeki boyundurukları atması için, ‘Rağbetiniz sadece Rabbinize olsun’ buyrulmuştur. Dolayısıyla Regaib; arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, regaibimizi Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun hâle getirme çabasıdır. Zira kalplerimizin inşirahı, yüreklerimizin huzuru, gönüllerimizin neş’e ve sevinci ancak bu sayede mümkündür. Aynı şekilde bellerimizi büken günahlarımızdan, hata ve kusurlarımızdan, sinelerimizin ağır yüklerinden kurtulmak, şanımızı yüceltmek, güçlükleri yenmek ve işlerimizi kolay kılmak için de rağbetimizin daima Rabbimize yönelik olması gerekir.”
Müftü Coşkun sözlerini şöyle tamamladı:“Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere gönül coğrafyamızda yaşayan soydaş, vatandaş ve kardeşlerimizle birlikte bütün İslam âleminin mübarek Üç Aylar’ını ve RegaibKandili’ni tebrik ediyor; bu vesileyle bilhassa İslam dünyasında akmaya devam eden kanın bir an önce durması; insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması; rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olması ve bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olması için Cenab-ı Mevla’ya niyaz ediyorum.”