İstasyon Mahallesi’ndeki bir alanda gerçekleşen tatbikatta, UMKE görevlileri tarafından göçük altından çıkarılan yaralılar 112 Acil Servis ekiplerine teslim edilerek ambulansta müdahale edildi.
Gerçeği aratmayan tatbikatı Suriyeli ve mahalle sakinleri de izledi.
Tatbikatı izleyen Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Türkiye’nin deprem ve afet yönünden riskli bir bölgede olduğunu ve yaşanacak afetlerde en ekiplerin hazır bir şekilde bulunması için bu tür tatbikatların sık sık yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
UMKE’nin bugünkü tatbikatını da başarıyla tamamladığını kaydeden Tuna ” İnşallah hiçbir zaman ihtiyaç olmaz ama olduğunda da en hazır bir şekilde bulunması için bunları en güzel şekilde sürdürmekte fayda var. Çünkü çocuklarımızın gençlerimizin ve toplumumuzu bu afetlere hazırlıklı hale getirmemiz gerekiyor.”
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de, devlet büyüklerinin aldığı stratejil kararlar sayesinde eski binaların yıkılarak yerine depreme dayanıklı binaların yapıldığı belirtti.
Mardin Sağlık Müdürü Mehmet Derviş ise, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü Eğitim Bölge Koordinatörlüğü’nün desteği ile 16 katılımcıya 10 eğitmen tarafından 5 gün eğitim verildiğini söyledi.
Derviş, eğitim sonucunda çalışanları afetlere karşı hazır tutmayı sağladıklarını kaydetti.
Mardin’de UMKE’nin 2008 yılında 15 kişilik bir ekiple kurulduğunu bugün ise 60 UMKE gönüllüsünün olduğunu ifade eden Derviş, yapılan tatbikatların da karar vermede hızlı olmayı sağladığını söyledi.
Derviş, şöyle dedi:
“Sağlık çalışanları zor şartlar altında çalışan bir ekip. Bu tür morale ve motivasyona her zaman ihtiyacımız var. Ne kadar gerçekçi olursa gerçek hayatta bu kadar karar vermede zorlanmayız. Hızlı karar veririz. Gerekenleri daha uygun bir şekilde yaparız.”
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar da, eğitim merkezi olmaları nedeniyle bölgede Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman’a bu yönde eğitim desteği verdiklerini, ve eğitimlerin sürecini söyledi.
Tatbikatın ardından eğitim alan gönüllülere de sertifika verildi.