DOLAR
7,3712
EURO
8,9692
ALTIN
442,97
BIST
1.552
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Parçalı Bulutlu
2°C
Mardin
2°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
6°C
Cumartesi Az Bulutlu
8°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

Mardin’in özgün yemekleri turizmle bütünleştirilecek

Mardin’in özgün yemekleri turizmle bütünleştirilecek
06.12.2018
0
A+
A-

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ninDicle Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü Proje desteği kapsamında Ajans’a sundukları “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesi başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) öncülüğünde geliştirilen, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin uygulayıcısı olduğu “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesi DİKA’nın “Güdümlü Proje” desteği kapsamında değerlendirilerek başarılı bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayının ardından projenin uygulama aşamasına geçilecektir. Projenin toplam bütçesi 5 Milyon 551 Bin Tl olup Ajans tarafından %75 oranında desteklenerek 4 Milyon 151 Bin Tl hibe sağlanacaktır.
Projenin amacı Mardin’in özgün yemek kültürünün turizmle bütünleştirilerek UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olan gastronomi alanında kurumsallaşıp kentin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamaktır.
Mardin’e özgü yöresel yemeklerin tespiti, özgün standartların oluşturulması ve kayıt altına alınarak yemek kültürünün geleceğe aktarılmasıdır.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu projenin geliştirilmesinin temel sebebinin,Mardin mutfağında yer alıp zaman içerisinde kaybolma riski taşıyan ya da unutulan yemeklerin günümüze kazandırılması olduğunu söyledi.
Altındağ “Amacımız Mardin’i ziyaret eden turistlere tarihi bir mekânda yöre mutfağının tanıtımını yapmak ve yemek etkinliği konusunda Mardin’i bir rota noktası olarak turizme kazandırmaktır. Mardin mutfağında yer alan yemeklere ilişkin standart eğitim programlarını kurumsallaştırmak ve hizmet sektörüne nitelikli istihdam arzı oluşturmaktır. Mardin’in gastronomi alanında bilinirliğini artırmaya yönelik etkin tanıtım gerçekleştirmektir” dedi.
Projeden faydalanacak hedef gruplar, Mardin’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, Mardin de yöresel yemek alnında faaliyet gösteren işletmeler, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletme Yüksek Okulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri ve Mardin yemek kültürüne ilgi duyan herkestir. Ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş yemek kültürünü koruyacak ve bu konuda farkındalık yakalayacak olan Mardin halkı projenin nihai yararlanıcısı olacak.
Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte“Gastronomi Mutfak Müzesi ve Uygulama Merkezi” için belirlenen tarihi konağayeni bir işlev kazandırılmış olacaktır.Merkezin uygulama aşamasında Gastronomi alanında amaca yönelik eğitimler verilecek“Yemek Atölyesi” ve “Gastronomi Festivali” gerçekleştirilecektir. Mardin Yemeklerinin tanıtımına yönelik katalog, kitapçık ve film çalışması yapılarak,Mardin’in yemek çeşitliliğine ait arşivleme ve standardizasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece sürecin sonunda Mardin, UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.