Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezince yürütülen ve GAP İdaresi tarafından desteklenen “Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi” kapsamında Mardinli 81 lise ve üniversite öğrencisi farklı kıtalarda 6 ülkeye gitti.
Gençlik Merkezinde düzenlenen “Dış Politika Atölyesi”nde 12 hafta eğitim alan 360 öğrenciden başarı sağlayanlardan 23’ü Rusya, 25’i Almanya, Hollanda ve Belçika, 15’i Fas, 17’si Katar’a gitti.
Proje ile öğrenciler farklı ülkeleri görme ve tanıma imkanı buldu.
Bir otelde düzenlenen projenin kapanış programına Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, daire başkanları, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.ü
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, “Mardin’de dezavantajlı grupların başında gelen gençlerimize,ilişkin çalışmaları hep ön planda tuttuk. Geçen yıl YKS kurslarından 350 öğrenci üniversiteyi kazandı. Öğrencilerimiz, hem yurt için de hem de yurt dışında bir çok yeri görme imkanı buldu. Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bir çok bakan ve siyasiyi görme imkanı oldu. Türkiye’de ki entelektüel insanla bir araya geldiler. Burada öğrenciler, akranlarına oranla daha donanımla hale gelmiş durumda” dedi.
30 genci Kudüs’e göndererek çalışmalarına başladıklarını söyleyen Yaman, Balkanlar, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya öğrenci gönderdiklerini şimdi ise Çin’e öğrenci göndermeyi hedeflediklerini belirtti.
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, “Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi”ni başından bu yana hem maddi hem de gönülden desteklediklerini söyledi.
Projenin kentin geleceği için çok önemli olduğuna dikkati çeken Karahocagil, GAP İdaresi olarak birçok marka projeye imza attıklarını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: “GAP biraz alt yapı projesi olarak görünüyor ama biz hep insan odaklı çalıştık, insanlara ulaşmaya çalıştık. Çünkü doğal potansiyeli değerlendirecek beyinler yetiştirmedikten sonra yapacağınız barajın da sulamanın da çok bir anlamı yok. Biz de çok fazla sosyal projeler yapılmasını, gençlerimizin, kadınlarımızın hem ekonomiye hem hayata katılımlarının artırılmasını istiyoruz. Bu anlamda projeyi çok başarılı buldum.”
Gençlik Merkezi Müdürü Burak Bahadır Tuzlu, eğitimlerde başarılı olan 83 öğrenciyi Almanya, Hollanda, Belçika, Rusya, Katar ve Fas’a gönderdiklerini söyledi.
Öğrenciler de proje kapsamında gittikleri ülkelerdeki deneyimlerini aktardı.