Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardin’de 4 Dil, Tek Mesaj: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Mardin’de meme kanserini erken teşhis sayesinde yenmeyi başaran ve tedavisi devam eden kadınlar, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice verdikleri mesajlarla erken tanının önemine dikkat çekti. Kadınlar, tüm kadınları kanser taramalarını yaptırmaya çağırdı.



Mardin’de meme kanserini erken teşhis sayesinde yenmeyi başaran ve tedavisi
Farklı din, dil ve kültürlerden insanların hoşgörü içerisinde kardeşçe yaşadığı Mardin’de, meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Meme kanserini erken teşhis sayesinde yenmeyi başaran ve tedavileri devam eden kadınlar, dört farklı dilde verdikleri mesajlarla erken teşhisin hayat kurtardığını vurguladı.
Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından meme kanseri farkındalık ayı kapsamında düzenlenen etkinlikte, kanserle mücadele eden kadınlar kentin tarihi mekânlarını gezdi. Sağlık ekipleri tarafından kendilerine çiçek takdim edilen kadınlar, hem moral buldu hem de yaşadıkları deneyimleri paylaşarak diğer kadınlara umut oldu.
Kentin çok kültürlü yapısına dikkat çeken kadınlar, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice, “Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun” mesajını vererek kadınları düzenli tarama yaptırmaya davet etti.
9 Ayda 16 Bin 217 Kadına Tarama Yapıldı
Mardin İl Sağlık Müdürlüğü, meme kanserinin erken teşhisine yönelik çalışmalarını KETEM, aile sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve mobil mamografi aracı aracılığıyla sürdürüyor.
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Birim Sorumlusu Uzman Doktor Seda Mercan, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirterek erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını söyledi.
Kadınlara düzenli muayene ve tarama yaptırmaları çağrısında bulunan Mercan, 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapılmasını, 40-69 yaş arasındaki kadınların ise iki yılda bir mamografi taramasından geçmesini önerdi.
Mardin’de yılın ilk 9 ayında yürütülen çalışmaların sonuçlarını paylaşan Mercan, şu bilgileri verdi:
“İl Sağlık Müdürlüğü olarak Mardin’de ilk 9 ayda 16 bin 217 kadına ulaştık ve 572’sini bir üst merkeze yönlendirdik. Bunlardan 55’i meme kanseri tanısı aldı. Bu bize erken teşhisin önemini bir kez daha gösteriyor. Kadınlarımızın hem kendileri hem de sevdikleri için bu adımı atmalarını ve taramalarını yaptırmalarını önemsiyor ve öneriyoruz. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır. Kanserden değil, geç kalmaktan korkalım.”
Mercan, etkinliğin kadınlara moral ve motivasyon sağlamak amacıyla düzenlendiğini, tarihi mekân gezisi sırasında katılımcılarla sohbet ederek deneyimlerini paylaştıklarını da ifade etti.
“Kanserden Değil, Geç Kalmaktan Korkun”
Kars’tan gelin olarak Mardin’e gelen ve bir kurumda çalışan 38 yaşındaki iki çocuk annesi Pınar Yılmaz, kendi fark ettiği kitle üzerine hastaneye başvurduğunu ve 3 yıl önce meme kanseri tanısı aldığını söyledi. Tedavi sürecinin devam ettiğini belirten Yılmaz, ilk tanı konulduğunda tedirginlik yaşadığını ancak doktorların yaklaşımı ve tedavi süreciyle korkularını aştığını dile getirdi.
Günlük yaşamını ve iş hayatını sürdürdüğünü anlatan Yılmaz, yaşadığı sürecin hayata bakışını değiştirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Şu an 3 yıllık bir tedavi sürecindeyim. Aktif iş hayatımı sürdürüyorum. Evde çocuklarımla da bu rahatsızlıktan önce olduğu gibi bütün işlerime devam edebiliyorum. Hayata karşı daha umutlu bakıyorum. Bazen bir şeyler kötü gidebilir. Evet, bu tanılar bizi korkutabilir ama dönüp baktığınızda yaşamın içindeki güzellikleri görüyorsunuz. Örneğin nefes almanın ne kadar güzel olduğunu biliyorsunuz ve her anı daha farklı yaşamaya başlıyorsunuz. Bu konuda diyeceğim şu: Kanserden değil, geç kalmaktan korkun.”
Kürtçe Mesajıyla Kadınlara Seslendi
Kızıltepe ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki iki çocuk annesi Arife Koçhan da Eylül 2024’te KETEM’e başvurması sonucunda meme kanseri tanısı aldığını, tedavisinin ardından hastalığı yenmeyi başardığını söyledi.
Yaşadığı sağlık sorunlarının ardından doktora başvurduğunu anlatan Koçhan, hastalığını öğrendiğinde korkmadığını ve mücadele ederek sağlığına kavuşacağına inandığını belirtti.
Koçhan, kadınlara Kürtçe seslenerek, “Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun” mesajını verdi.
Erken Tarama Hayatını Değiştirdi
Artuklu ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki beş çocuk annesi Filiz Doğan da Sağlıklı Hayat Merkezi’nde yürütülen tarama çalışmaları kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda meme kanseri tanısı aldığını ifade etti.
Erken teşhisin önemine dikkat çeken kadınlar, kendi yaşadıkları deneyimlerin başka kadınlara örnek olmasını istediklerini belirterek düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Mardin’de dört dilde yükselen ortak çağrı ise bir kez daha erken teşhisin önemini ortaya koydu: “Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun!”