Timurağaoğlu, AA muhabirine, Rasulayn, Derbesiye, Amude, Kamışlı ve Haseki’nin bulunduğu Cezire bölgesinin güneyinin ve batısının IŞİD tehdidi altında olduğunu belirterek, kuzeyindeki Türkiye’de ise sınırın kapalı olduğunu savundu.
“Adeta açık bir cezaevine dönüşen bölgede yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması gerekir” diyen Timurağaoğlu, şunları kaydetti
“Türkiye’de devletin gözetiminde, Cezire bölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışan 1 milyon 700 bin kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir kapının açılmasını arzuluyoruz. Bu talebimizi hem sözlü hem de yazılı olarak Mardin Valiliği ve ilgili bakanlıklara sunduk. Ayrıca bir rapor halinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da ilettik.”
– “Tüm birikimlerini tükettiler”
Timurağaoğlu, Suriye’deki iç savaşın bu kadar uzun süreceğini kimsenin tahmin etmediğini belirterek, insanların birikimlerini bir kenara bırakarak yaşam mücadelesi verdiğini dile getirdi.
Söz konusu bölgedeki insanların temel ihtiyaçlarını nereden temin edeceğini bilmediklerini aktaran Timurağaoğlu, “Tüm birikimlerini tükettiler. Tabiri caizse yastık altındaki tüm birikimlerini satarak ayakta kalmaya çalışmışlar. Ancak bu noktadan sonra o bölgedeki Suriyelilerin sıkıntıları had safhaya ulaştığı belirtiliyor” şeklinde konuştu.
Timurağaoğlu, ülkelerinde çözümün kısa vadede mümkün olmayacağını gören Suriyelilerin kendi ayakları üstünde durabilmek için iş kurmak istediğini, bu kapsamda gösterdikleri çabayı memnuniyetle karşıladıklarını anlattı.
Bu mücadeleyi gösteremeyen dul, yaşlı ve yetim çocuklara çeşitli yardımlarda bulunduklarına dikkati çeken Timurağaoğlu, şöyle konuştu:
“Suriye’ye komşu il Mardin’de yüzümüzün akıyla elimizden gelen desteği sunmaya devam edeceğiz. Savaşın izini bedeninde taşıyan çeşitli uzuvlarını kaybeden insanlara gösterdiğimiz duyarlılıkla Türkiye büyüklüğünü gösterecektir. Bugüne kadar 2 milyon insanı bağrına basan ülkemizin yoluna devam edeceğine inanıyoruz.”
– Türkiye’ye sığınan Suriyeliler
Mardin’e sığınan Suriyelilerin hem parmak izi hem de fotoğraflarıyla kayıtlarının yapıldığını hatırlatan Timurağaoğlu, sığınmacılar için Midyat ve Nusaybin ilçesinde kamp yapıldığını, Derik’te yapımı tamamlanan kampın da faaliyete geçeceğini kaydetti.
Timurağaoğlu, kamp dışında yaşamını sürdürmeye çalışan Suriyelilerle ilgili de tüm imkanları kullanarak yardımda bulunmaya çalıştıklarına işaret ederek, şöyle dedi:
“Çalışabilecek durumda olanlara önlerinin açılması noktasında destek oluyoruz. Çalışma imkanı bulamayanların ihtiyaçlarını bir nebze de olsa gidermeye gayret sarf ediyoruz. Ev ve eşya bulmaları, kışlık giyecek ve yakacak temininde destek sunuyoruz. Onlar da kendilerine kucak açan Türkiye’ye duydukları şükranları iletiyorlar.”