Mardinde’ki İlçe kaymakamları, işadamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda Stratejik Planlama İzleme Değerlendirme ve Koordinasyon Genel Koordinatörü Aslıhan Güven, GAP Eylem Planı’nın Mardin ayağı ile ilgili bilgi verdi.
Toplantı sonunda 2014-2018 yılını kapsayan GAP Eylem Planın uygulamaya başladığı vurgulandı.
Mardin valisi Ömer Faruk Koçak, “Bu kapsamda bütün Sivil Toplum Kuruluşlarımızla, Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarımızla, örgütlenmemiş vatandaşımızla, mahalli idarelerimizle hep beraber çalışarak, bu planın da ötesine geçecek bir sinerji oluşturup hem ilimizin hem bölgemizin, hem GAP bölgesinin hem de Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin yıldızı haline gelecek bir şehir oluşturma yönünde hep beraber gayret sarf edeceğimize bende yürekten inanıyorum. Bu çalışmaların çok önemli bir uzmanlık birikimi ile hazırlayan bizzat bölgede yaşayan bölgedeki kuruluşlar ile derin münasebetler geliştirerek, bölgenin problemlerini anlayıp onların çözümünü bilimsel metodlar ile ortaya koyabilme kabiliyetine sahip olan GAP idaresi başkanımız be ekibine, Kalkınma Bakanlığımıza ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu katılım toplantısının uygulamaya geçiş anlamında bizlerin rollerini daha da etkinleştireceğine, işlerimizi kolaylaştıracağına ve sonuçta vatandaşlarımıza beklediğimiz katkıyı sağlayacağına inancımı belirtiyor hepinize teşekkür ediyorum”.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, “Tabi ki bölgemiz yıllardan beri hizmet beklemektedir. Çok önemli kaynaklara sahip olmasına rağmen maalesef bugüne kadar bu kaynakları harekete geçirecek bir çalışma yapılmamıştı. Ve bugün GAP çalışmaları yıllardan beri sürmesine rağmen, halk ile GAP’ın yarattığı bu değerleri buluşturmak şansına sahip olamamıştır. Ancak inanıyorum ki bölgemizdeki bu kaynakların harekete geçirilmesi ile, bölgenin yapısının değişeceğini hem kültürel hem sosyal hem ekonomik alanlarda önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Tabi ki projeleri ortaya koyarken çok yönlü projelere bakmamız gerekiyor. Sadece toprakların sulanması veya bir hizmetin getirilmesi ile sorunlar çözülmüyor. Bununla beraber birlikle gelişecek sorunları çok dikkatli bir şekilde izlemek lazım”.
GAP bölge kalkınma idaresi başkanı Sadrettin Karahocagil, “Bu çerçevede yenilikçi projeler yer alacak eylem planında. Daha farklı yaklaşımlar var. Mesela şehirlerin yaşanabilirliği gibi eksen koyduk. Çünkü biliyoruz ki doğacak bu zenginliğin şehirlerimiz de yansıtmamız lazım. Şehir de yaşanabilirliği sağlayacak tüm alt yapıya dönük yeni projelerin geliştirilmesi ve uygulanması var. Ayrıca kurumsal kapasiteye ciddi bir yer ayrıldı. Kurumsal kurulsal kapasitenin arttırılması böylece bu potansiyelin hayata geçirilmesi için gerekli insan kaynaklarının iyileştirilmesini hedefledik. Sayın Başbakan eylem planını bölgede açıkladı. İnşallah bu ilk tanıtım programı. Mardin’e özel tanıtım yapıyoruz. Hem Mardin’i ilgilendiren projeler hem de doğrudan Mardin için uygulanacak olan projeleri burada Mardin üst yönetimiyle ve Sivil Toplum Örgütleriyle paylaşmış olacağız. Sonunda da birlikte nasıl çalışacağımıza karar vereceğiz”.