Proje tanıtım toplantısına Vali Mustafa Taşkesen, Rektör Ahmet Ağırakça, Vali Yardımcıları Ali İkram Tuna, Bahattin Çelik, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Alaattin Karsavuran, kurum amirleri,öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Medyatik Gençlik Projesi geleceğin gençleri ile Mardin Hilton Garden IN Otel’de başlatıldı. 5 gün süre ile devam edecek projenin, AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı tarafından, Erasmus Plus Gençlik Programı KA3 kapsamında kabul edildiği belirtildi. Proje Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından hazırlandı. Mardin ilinde Medyatik Gençlik projesi ile sosyal medyayı ve medya okuryazarlığı gençlerin katılımıyla değerlendirildi. Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, ise her şeyin göründüğü gibi olmadığına vurgu yaparak “Ben buradaki genç öğrencilerimize her şeyin göründüğü gibi olmadığını söylemek istiyorum. Sizler bilgisayar ve internet medyasındaki haberleri iyi takip ediyorsunuz. Bilgisayarı ve interneti çok iyi ve doğru kullanmanızı istiyorum. Hiç bir zaman internet ve bilgisayarın bağımlısı olmamanız gerekir. Bilgisayar ve interneti gerektiği kullanırsanız ve kitap okursanız başarınız daha yüksek olur. Her türlü medyayı araştırıyorsunuz ve iyi tetkik ediyorsunuz. İletişim araçlarını iyi kullanın, kendinize yarar sağlayabilecek şekilde kullanınız” dedi. Vali Taşkesen Hz.Hızır ile Hz.Musa arasında geçen ve mealden örnek verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Vekili Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise öğrenciler için tehlikeli gördüğü iki kutudan uzak durmalarını istedi. Ağırakçe “ Ben günde 10 dakikamı bilgisayara ayırıyorum Gençlerin, öğrencilerin de günde en fazla yarım saatlerini bilgisayara,internete ayırmalarının yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün ülkemizdeki internet siteleri ile bilgisayarlar kontrolden çıkmış, yarar yerine çocuklara büyük zarar vermektedir. Gençlerin bilgisayar ve internet yerine kitap okumalarını,yazmalarını tavsiye ediyorum.Medyayı ve interneti doğru kullanmak gerekir” diye konuştu.
Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey TBMM Dilekçe Komisyonuna gelen şikayetleri değerlendirirken sanal ortamda dolaşmanın verdiği zararları daha net gördüklerini söyledi. Şahkulubey “ Ben bir anne olarak, sanal ortamın ve gelişigüzel kullanılan internet medyasından rahatsızlık duyuyorum. bana gelen şikayet ve dilek dilekçeleri en çok gençlerin sorunları içermektedir. Sosyal medyanın ve internetin çok iyi ve doğru kullanılması durumunda yararlı olur. Gençlere örnek olacak medyadaki haberleri kullanmak gerekir. Bu toplum için çok büyük önem taşımaktadır.”
Mardin Ak Parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ ise Medyanın içinden geldiğine dikkat çekerek, medyanın insanlar üzerindeki etkisine vurgu yaptı ve sosyal medyanın doğru kullanılmasının herkesin yararına olacağını sözlerine ekledi.
Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik ise, habere ulaşma konusunda teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hale geldiğini, bu gelişmelerden doğru bir şekilde yararlanılmasının Türkiye’nin geleceğine olumlu etkiler yaratacağını söyledi. Çelik ” Sosyal medyanın gücüne hepimiz yakın zamanda tanık olduk.Gençler sosyal paylaşım sitelerinde paylaşımlar yaparken empati yapmaları gerekiyor.Zaman zaman aynı haberin farklı şekillerde yer aldığını görünce bizde üzülüyoruz. Paylaşımlarda mümkün olduğu hakarete varan söylemlerden kaçınılmalıdır.”
Proje hakkında bilgi veren Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Medya mesajlarının doğru algılanması, eleştirel bir bakış açısıyla alınabilmesi, gerçeklik-kurgusallık ayrımının yapılabilmesi, medyanın sunduğu dünyanın gerçeğin kendisi olmayabileceğinin anlaşılması gerektiğine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Tuna “Projeye 13-30 yaş arası 32 genç katıldılar. Gençler medya ile iç içe, konuyla ilgili bilgi almak, öğrenmek ve değerlendirmek isteyen, arkadaşlarıyla grup çalışması yaparak paylaşımda bulunacak bireylerden oluşacaktır.
Türkiye’de yeni medya ortamlarının kentte yaşayanlar tarafından yaygın ve yoğun kullanımı söz konusu olduğu. Kentli nüfusun, özellikle de genç nüfusun sosyal medya ortamlarını yaygın kullanması hem ortamda kullanım pratikleri temelli bir takım sorunlara yol açmakta hem de siyasi iktidarın tüm dünyada olduğu gibi bu ortamları da yönetme arzusunu kamçılamak. Bu sayısal veriler ışığında Türkiye’de İnternet’in 2013’deki durumunu ve sorunları değerlendirmek yerinde olacağını düşünenler 5 günlük program hazırlandı. Bu proje ile gençler bu alandaki ihtiyacı karşılamakla birlikte, kişisel gelişimde de kendilerini geliştirme imkanı bulacaklar, bilgi ve tecrübe edinmiş olacaklardır. Projede yeni medya okur yazarlığı kavramsal ve kuramsal olarak irdelenerek Türkiye’deki mevcut durum ortaya konacaktır. Türkiye’nin, yapılan araştırmalarda sosyal medya kullanımında Brezilya, Rusya, Endonezya, Hindistan ve İngiltere’yi geride bırakarak ABD’nin ardından ikinci sırada yer aldığı bildirildi. Twitter’da dünya birincisi olan Türkiye, Foursquare’de de ikinci sırada. Türkiye’nin internet popülasyonunun yüzde 31,10 u Twitter kullanıyor ve bu rakam da Türkiye’yi Twitter’da dünya birincisi yapıyor. Türkiye’nin Twitter kullanıcı sayısı ise 11 milyon 337 bin 505. Bu arada Türkiye’nin ardından 5 ülke Japonya, Hollanda, Venezuella, Filipinler ve İngiltere sıralanıyor.” Şeklinde konuştu.