Mardin Müftülüğü’nce Ayhan Yücesoy Kız Kur’an Kursu’nda işitme engelliler için düzenlenen kursa katılan 9 kadından 7’si çeşitli nedenlerle eğitimini sürdüremedi.
Kursiyerlerden doğuştan işitme engelli Elif Çaybugün (33) ve Hamdiye Çamurdaş (31) önce işaret dilini öğrendi daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nca işaret diliyle hazırlanan kitaplarla 3 aylık eğitimle Kur’an-ı Kerim’in tamamını okumayı başardı.
Tüm zorluklara rağmen hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan 2 kursiyer, azimleriyle de diğer engellilere örnek oldu.
“Onların gayretini görünce ben daha fazla gayret ettim”
İşitme Engelliler Kız Kur’an Kursu öğreticisi Nazan Ağalday, AA muhabirine, talep üzerine düzenlenen kursta işitme engellilere eğitim vermek için işaret dilini öğrendiğini söyledi.
Kursa devam sağlayan 2 kursiyerle haftanın 4 günü çalıştıklarını ifade eden Ağalday, sıfırdan başlayan kursiyerlerin 3 ayda beklemediği bir başarı gösterdiğini belirtti.
Ağalday, kursta Kur’an okuma eğitiminin yanı sıra dini bilgilerin de verildiğine işaret ederek, “Bir sayfa okumalarını istediğimde 10 sayfa çalışıp geldiler. Onların gayretini görünce ben daha fazla gayret ettim” dedi.
“Kur’an onlara ses oldu ve yol gösterdi”
Ağalday, öğrencilerin çok azimli olduğunu, günde bir bazen de iki cüz okuduklarını dile getirerek, kursiyerlerin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“İlk kez işitme engelli öğrencilere eğitim veriyorum. Daha önce de normal öğrencilere ders vermiştim. İşitme engeline rağmen 3 ayda sıfırdan başlayarak Kur’an-ı Kerim’i tamamlayan kursiyerleri ilk kez gördüm” diyen Ağalday, şunları kaydetti:
“Allah’ın onlara yardım ettiğini, onların gönüllerini açtığını düşünüyorum. Okumayı başardıklarını gördükçe daha çok başarmak istediler. Burada Kur’an-ı Kerim onlara ses oldu, yol gösterdi. Rabbim de onların sesi oldu ve kalplerinin sesini dinledi.”
Öğrenmenin önünde hiçbir şeyin engel olmadığına dikkati çeken Ağalday, imkan sağlanması halinde engellilerin neleri başarabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü aktardı.
“Kur’an-ı Kerim’i ezberliyorum”
İşaret diliyle duygularını ifade eden kursiyerlerden Çaybugün, evde canı sıkıldığı için düzenlenen bu kursa katılmaya karar verdiğini belirtti.
Kur’an-ı Kerim’i okumaya başladıktan sonra can sıkıntısının geçtiğini ifade eden Çaybugün, şunları kaydetti:
“Kur’an-ı Kerim’i ve işaret dilini hiç bilmiyordum. İlk gördüğümde, ‘Kur’anı tamamlayıncaya kadar yaşlanırım’ dedim. Şimdi ise Kur’an-ı Kerim’i ezberliyorum. Hocamız bize çok yardım etti. Günde ortalama 20 sayfa okuyorum. Allah’ı ve peygamberimizi çok seviyorum. Tek arzum hacca gitmek.”
Çamurdaş ise çok çalışıp, azim göstererek Kur’an okumayı başardığını aktardı.
Ailesinin de kendisine destek verdiğini belirten Çamurdaş, başarısı sayesinde sosyal yaşantısının da değiştiğini anlattı.