Türk Tarih Kurumunun Cumhuriyet’in 100. Yılı faaliyetleri kapsamında tüm illerde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan tarih öğretmenlerini tarihçi akademisyenlerle bir araya getirdiği “Türk Tarih Kurumu Tarihçi Buluşmaları” nın yedincisi Mardin’de gerçekleştirildi.
Programa Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Vali Yardımcısı Hasan Kurt, Artuklu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç . Dr. Ekrem Akman, İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Mardin’de görev yapan tarih öğretmenleri ile Tarih Bölümünde görev yapan akademisyenler katıldı.
Program İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen’in açılış konuşmasıyla başladı.
İl Müdürü Demir, “Cumhuriyetimizin temel kurumlarından Türk Tarih Kurumu’nca düzenlenen yedinci “Türk Tarih Kurumu Tarihçi Buluşmaları”na katılmaktan ve böylesine seçkin bir topluluğa seslenme olanağı bulmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.
Türk Tarih Kurumu, Türk ve Türkiye tarihi ile ilgili gerçeklerin tüm yönleriyle bilimsel platformda ele alınması konusunda yıllardır önemli işlev üstlenmektedir.
Birçok dini aynı çatı altında toplayan, dinlerin ve dillerin kesiştiği hoşgörü kenti Mardin’de Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olan öğretmenlerimizle böyle bir program icra ettiğiniz için Başta Başkanımız olmak üzere değerli öğretim üyelerine teşekkür ederim.
Tarih bir ulusun kimliğinin ayrılmaz ögesidir. Ulusların yarattığı uygarlıkları ve toplumsal olayları aydınlatmaya yönelik işleviyle tarih, geçmişle gelecek arasında köprü kuran önemli bir bağdır.
Tarih bir kez yaşanan ve yazılan olaylar dizisi değil, her çağ ve dönemde yeni baştan araştırılıp yazılması, okunup yorumlanması ve değerlendirilmesi gereken zengin bir hazinedir.
Uluslar, tarihlerini ne kadar iyi ve doğru araştırırlar ve yorumlarlarsa, kuşkusuz çağdaşlaşma yarışındaki başarıları da o oranda artacaktır. Tarihi doğru okumak, yorumlamak, tarihteki kimi olay ve deneyimlerden gerekli dersleri çıkarmak, çağı yakalamanın temel koşullarındandır.
Tarih bilinci, bir toplumun ulus olmasındaki en önemli ögelerdendir.
Ulusların, geçmişleriyle ilgili en doğru bilgilerin açığa çıkarılmasıyla oluşan tarih bilinci, toplumların bugününü daha iyi değerlendirmelerine ve gerekli sonuçları çıkararak, geleceğe daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olacaktır.
Güçlü ve Büyük Türkiye hedeflerine Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gerçekleştirmek için bizim tarihsel bilincimizin geçmiş ve gelecek bağımızın çok güçlü olması gerekir. Bu bilinci sağlayacak olanlar da siz kıymetli öğretmenlerimizsiniz.”dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen: Anadolu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan sonra işgale uğradığını hatırlatarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, halkın benzersiz şekilde bu işgali sonlandırdığını ifade etti.
Prof. Dr. Özgen Konuşmasının devamında, “Kurulan bağımsız devleti Türk milletinin layık olduğu yönetim şekli olan Cumhuriyetle taçlandıran, hedef olarak muasır medeniyetler seviyesini gösteren ve bunu gerçekleştirmek için ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ diyerek bilim, kültür ve sanata vurgu yapan Gazi Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi hürmetle anıyorum” diyen Özgen, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Tarih Kurumunu da bu amaçla kurduğunu dile getirdi. “Tarihi sevdirmek ve doğru anlatmak gibi bir görevimiz var” diyen Özgen, “Bu nedenle siz öğretmenlerimizle birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
Tarihçi Buluşmalarının sonunda ise Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, başkanı olduğu kurumun faaliyetlerinden söz etti ve salondaki öğretmenlerin Türk Tarih Kurumunun faaliyetlerine dair soru, görüş ve önerilerini yanıtladı.