Araştırmacı Gazeteci Faruk Muslu, Nusaybin kırsalındaki Kêlha Romî Kalesi’ni yerinde inceleyerek kayıt altına aldı; daha önce Hatem-i Tai Kalesi ve Derik bölgesinde yürüttüğü saha araştırmalarının ardından bölgenin tarihsel bütünlüğüne dair yeni bulgular sundu…
Araştırmacı Gazeteci-Yazar Faruk Muslu’nun saha, uydu ve yerinde incelemeleriyle gün yüzüne çıkan Kêlha Romî Kalesi, Mezopotamya’nın bilinmeyen tarihsel katmanlarına dair yeni soruları gündeme taşıdı.
Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında, Mezopotamya Ovası’na hâkim yüksek kayalıklar üzerinde bulunan ve halk arasında Kêlha Romî olarak bilinen kadim yapı, yapılan saha araştırmalarıyla yeniden gündeme geldi.
Araştırmacı Gazeteci-Yazar Faruk MUSLU tarafından yaklaşık bir haftalık saha çalışması, drone görüntüleme ve uydu analizleriyle incelenen yapı; yalnızca yerel bir kale değil, bölgesel ölçekte stratejik bir sistemin parçası olabileceğine dair dikkat çekici bulgular ortaya koyuyor.
MS 351–400 YILLARI ARASINA TARİHLENİYOR
Araştırmacı Gazeteci-Yazar Faruk MUSLU’nun aktardığı bilgilere göre, yapının MS 351 ile 400 yılları arasında, dönemin hükümdarı II. Konstantin’in emriyle Dimitriyos’a yaptırıldığı değerlendiriliyor.
Bu bilgi, yapının yalnızca bölgesel bir savunma noktası değil; devlet eliyle inşa edilmiş stratejik bir askerî merkez olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Roma ile Sasani sınır hattında bulunan Nusaybin’in tarih boyunca taşıdığı askerî önem de bu görüşü destekliyor.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ TARİHİ HİZALANMAYI ORTAYA KOYDU
Uydu görüntüleri üzerinden yapılan incelemelerde Kêlha Romî’nin; Dara Antik Kenti, Hatem Tai Kalesi,Mardin Kalesi ile aynı görüş ve aks hattı üzerinde bulunduğu tespit edildi.
Bu durum, söz konusu yapıların geçmişte birbirini gören ve haberleşen bir savunma ağı içerisinde konumlandırılmış olabileceği yönündeki değerlendirmeleri gündeme taşıdı.
“TESADÜF OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Faruk MUSLU konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Uydu görüntülerinde bu yapıların aynı hat üzerinde bulunması dikkat çekicidir. Kêlha Romî’nin Dara, Hatem Tai ve Mardin Kalesi ile görsel bağlantı içinde olması, geçmişte planlı bir stratejik sistemin parçası olduğunu düşündürüyor. Bunun tesadüf olduğunu düşünmüyorum.”
MİMARİ FORMUYLA DİKKAT ÇEKİYOR
Yapının havadan görünümünde; kapı anahtarını andıran siluet, balık sırtını andıran topoğrafik yapı öne çıkıyor.
Muslu bu konuda: “Kalenin yukarıdan görünümü adeta bir anahtarı andırıyor. Tarihî anlamda da Nusaybin’in geçmişine açılan anahtar niteliği taşıyor olabilir.” dedi.
KORUMA ÇAĞRISI
Faruk Muslu son olarak şu çağrıyı yaptı: “Kêlha Romî yalnızca bir kale değildir; Mezopotamya’nın tarihsel hafızasıdır. Bu yapı acilen koruma altına alınmalıdır.”
Araştırmacı Gazeteci-Yazar Faruk Muslu, bu süreç boyunca saha araştırmalarına katkı sunan ve rehberlik eden Mezopotamya Gezi ve Kamp Derneği Başkanı Serdar Nasa’ya teşekkür ettiğini ifade etti.


YORUMLAR