DOLAR32,3400% -0.07
EURO34,8790% 0.06
STERLIN40,6534% 0.01
FRANG35,7427% 0.57
ALTIN2.393,53% -0,14
BITCOIN63.645,642.97

Mardin Medreselerinde Vuku Bulmak*

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mardin Medreselerinde Vuku Bulmak*

 

Tarihe bakınca insanlar az imkanlarla büyük eserler başarmış ki; günümüzün imkanlarıyla kıyasla akıl alır gibi değil  ve o eserlerden biri olan şimdiye kadar sadece tarihi yapısıyla  bahsedilen Hatuniye Medresesi (Sitti Radviye Medresesi ) 1176 -1185 yılları arasından beri kadının el emeğiyle yapılan iç açıcı süslemeleriyle , görkemli olan simetri yapısıyla ve kadına verilen önemin eğitimle  desteklendiği hem tarihiyle hem de mimarisiyle  buram buram  Kadın eseri kokan mektebin sahibi Kutbeddin İlgazi’nin annesi olan Sitti Radaviye (Raziye Sultan) dir.

Hatuniye Medresesi, ne yazık ki pek korunaklı olmayan ve herkes tarafından bilinmeyen bilenlerin de çoğu ise sadece  tarihine  bakmakla yetinenlerdir.

Oysa itinayla yapılmış bu yapı,  kubbenin üç yüzü merkezdeki sekiz kollu bir yıldız şeklinde, iç mekanında yer alan kıble  duvarının ortasında bulunan ihtişamlı mihrap kavsarası, nişin köşelerinde balık sırtı motifli çok dilimli kavsara kemeri, başlıkları ise bitkisel motiflerle süslenerek yapının  mimarisini oluşturmakta.

Ayrıca da mihrap nişinde bulunan Tevbe suresi  ayet 21-22 ve mihrap sütünce de bulunan ihlas suresinin ilk ve son yarısı da bizlere ilim ve eğitim olarak kullanıldığını da göstermektedir. İşte her yerinde emek olan bu medresede ne yazık ki bir göz ucuyla bakıyoruz.

Oysa Hatuniye Medresesi özellikle kadınlara ilham olabilecek bir medresedir. Hem geçmişimizi hem de geleceğimizi korumak ve aydınlatmak için Hatuniye Medresesini yeniden kadınlar tarafından mektep olarak işleve geçirilebilmeli ve bu medrese gibi nice daha güzel yapılar yapılabilmelidir.

  • Rojda Ürküt

Mardin Gençlik Merkezi
Yeni Medya ve Gazetecilik Kursiyeri (Stajer)